Szíria – Putyin: Oroszország képes gyorsan megerősíteni hátrahagyott kontingensét - Gazdasagportal.hu

Szíria – Putyin: Oroszország képes gyorsan megerősíteni hátrahagyott kontingensét

A szíriai csapatkivonást azt tette lehetővé, hogy a “terrorizmus elleni harcban” Oroszország teljesítette a kitűzött célt, ám néhány óra alatt képes megerősíteni hátrahagyott kontingensét – jelentette ki csütörtökön Moszkvában, a Kremlben rendezett ünnepségen Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Megismételte, hogy a Szíriában kitűzött célok egészében teljesültek, a szíriai kormányzati és ellenzéki erők közötti tűzszüneti megállapodás életbe lépése nyomán az orosz légierő tevékenysége a harmadára, napi 60-80-ról 20-30 bevetésre csökkent. Ennek következtében az orosz katonai jelenlét meghaladta a szükséges nagyságrendet.
Közölte, hogy az orosz Pancir-C és Triumf Sz-400-as légvédelmi rendszerek a tartuszi kikötő és a hmejmimi légitámaszpont körzetében továbbra is harckészültségben maradnak.
“Minden partnerünk megkapta a figyelmeztetést, és tudatában van annak, hogy légvédelmi rendszereinket bevetjük bármely olyan cél ellen, amelyet fenyegetésnek tekintünk az orosz katonák számára. Alá kívánom húzni, hogy bármely cél ellen” – tette hozzá.
Elmondta, hogy jelentős részben sikerült helyreállítani a szíriai légvédelmi képességeket. Ebben a kérdésben megfogalmazása szerint Oroszország a nemzetközi jog alapvető normáinak értelmében járt el, mert senkinek sem áll jogában megsérteni egy szuverén ország légterét.
Kijelentette, hogy Szíriában “a kitűzött feladatok megoldásához elegendő” orosz katonai erő maradt. Hozzátette: bár ezt Oroszország nem szeretné, néhány óra alatt képes megerősíteni a szíriai erőit. A Szíriában maradó orosz egységek feladata a tűzszünet betartásának felügyelete és az országon belüli politikai párbeszéd feltételeinek biztosítása.
Hangoztatta, hogy Szíriában az orosz erők (részleges) kivonása után is biztosított lesz az erőegyensúly. Elmondta, arra számít, hogy a Moszkva által támogatott és megerősített szíriai fegyveres erők hamarosan újabb harci sikereket érnek el.
Közölte, hogy Oroszország a továbbiakban is pénzügyi, haditechnikai kiképzési, szervezeti, hírszerzési, vezérkari és tervezési támogatást nyújt majd “Szíria törvényes kormányának”. Hangsúlyozta, hogy Szíriában Oroszország létrehozta a békefolyamat feltételeit, “megnyitotta az utat a béke előtt”. Kijelentette, hogy a csapatkivonás tervéről előzetes egyeztetés történt Bassár el-Aszad szíriai elnökkel, aki támogatta azt.
Arra figyelmeztetett, hogy a tűzszünetet megsértő csoportosulásokat Oroszország automatikusan törli annak részesei közül, és az Egyesült Államok által a mérsékelt szíriai ellenzéki erőkről összeállított listáról. Emlékeztetett rá, hogy a fegyvernyugvásról szóló orosz-amerikai bejelentés egyúttal azt is magában foglalta, hogy az ENSZ által terrorszervezetnek nyilvánított formációk ellen folytatódik majd a harc.
Kijelentette: hatékonyan működik az amerikaiakkal közösen kidolgozott mechanizmus, amelynek célja a légi incidensek megelőzése.
Putyin újfent elmondta: Oroszország feladata Szíriában a terrorizmus elleni küzdelem volt, azt megakadályozandó, hogy az rá is átterjedjen. Mint mondta, a szíriai orosz fellépést a terroristák elleni aktív támadó hadműveletek idejére időzítették, a katonai műveletekkel pedig sikerült áttörést elérni, megakadályozni a “terrorista daganat növekedését”, és elvágni a fő pénzügyi forrás, az olajcsempészet útvonalát.
“Nyíltan kijelentettük, hogy nem kívánunk részt venni a Szírián belüli konfliktusban” – mondta, hozzátéve, hogy az ország jövőjére vonatkozó végső megoldást maguknak a szíriaiaknak kell megtalálniuk.
Oroszországnak a szíriai katonai műveletet az elnök szerint 33 milliárd rubeljébe (464 millió dollár) került, amit az orosz védelmi minisztérium hadgyakorlatokra és kiképzésre szánt 2015-ös költségvetéséből fedeztek. Putyin kijelentette, hogy ezeket a forrásokat az orosz kormány csupán “átirányította” a Szíriában harcoló kontingens támogatására.
Az orosz elnök szerint a szíriai beavatkozást követően pótlólagos forrásokra lesz szükség, elsősorban az arzenál feltöltésére és az ottani orosz haditechnika karbantartására, de ezek a kiadások indokoltak, mert érvelése szerint így nem lesz szükség arra, hogy Oroszország a jövőben magasabb árat fizessen.
Mint mondta, a korszerű orosz fegyvereket sikerrel próbálták ki a harcban és ez a tapasztalat hozzájárul az orosz fegyveres erők tökéletesítéséhez.
Putyin hangoztatta, hogy Oroszországban a fő célkitűzés békés – a gazdaság fejlesztése és jólét növelése -, ám harcképes és hatékony haderő nélkül ez nem érhető el.
“Enélkül lehetetlen a szuverén és független Oroszország létezése” – nyomatékosította.
Putyin elnök állami kitűntetésben részesítette a szíriai katonai műveletek 17 részvevőjét, közülük négyen az Oroszország Hőse címet kapták.(MTI)

Scroll To Top