Szíria – Putyin: még nem szállították le Szíriának az Sz-300-as rakétarendszert

Vlagyimir Putyin elnök kedden védelmébe vette a Szíriának szánt orosz fegyverek ügyét, de hozzátette, hogy Moszkva még nem szállította le az Sz-300-as rakétarendszereket Damaszkusznak.

Az Európai Unió vezetőivel Jekatyerinburgban tartott csúcstalálkozót követően az orosz államfő leszögezte: Oroszország nem akarja felborítani a (közel-keleti) régióban a katonai egyensúlyt, a szíriai fegyverszállítások összhangban vannak a nemzetközi joggal.
Hozzátette, hogy az SZ-300-as rakétarendszerekről a megállapodást évekkel ezelőtt írták alá, de még nem teljesítették.
Vlagyimir Putyin azt is megjegyezte, hogy Moszkvában csalódottak az Európai Unió döntése miatt, amellyel Brüsszelben gyakorlatilag feloldották a szíriai ellenzéknek szállítandó fegyverszállítások tiltását. Közölte: a csúcstalálkozón orosz részről ismételten felhívták arra a figyelmet, hogy bármilyen erőszakos próbálkozás a szíriai helyzet befolyásolására, így a közvetlen katonai beavatkozás kudarcra ítéltetett és súlyos humanitárius következményekkel jár.
Az európai uniós tagállamok külügyminiszterei múlt hétfői tanácskozásukon nem jutottak egyezségre a szíriai fegyverembargó meghosszabbításáról, ezért az intézkedés június elsejével hatályát veszti.
A Kreml arra számít, mielőbb döntés születik a szíriai ellenzék részvételéről a Moszkva és Washington közös kezdeményezésére összehívandó nemzetközi Szíria-konferencián. Az orosz elnök szerint jelenleg hiányzik a jóakarat a szíriai fegyveres ellenzék részéről és az egységes fellépés az ellenzék oldaláról. A politikus ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a damaszkuszi kormány hivatalosan bejelentette, kész részt venni a tárgyalásokon.
Vlagyimir Putyin azt is megjegyezte, reméli, hogy a genfi tanácskozáson nem lesznek ott a megölt ellenfeleik szerveiből lakmározó szíriai ellenzéki fegyveresek.
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Jekatyerinburgban közölte, egyelőre korai a Genf-2-nek elnevezett Szíria-konferencia időpontjáról beszélni. Előbb a résztvevők összetételéről kell megállapodni – mondta. (MTI)

Scroll To Top