Szíria – Peking ott akar lenni a második genfi konferencián

Kína aktív részese kíván lenni a Szíria ügyében tartandó második nemzetközi genfi konferenciának – tájékoztatott a külügyminisztérium szóvivője hétfőn Pekingben.

Hung Lej üdvözölte Oroszország és az Egyesült Államok javaslatát a jövő hónapra tervezett genfi konferencia megrendezésére.
„Kína támogat minden olyan erőfeszítést, amely elősegíti a szíriai kérdés politikai rendezését” – hangoztatta Hung. Hozzátette, országa kész valamennyi érintett féllel együtt dolgozni azon, hogy az ügyben mielőbb „igazságos, békés és megfelelő” döntés szülessen.
Hung annak a véleményének is hangot adott, hogy Irán hozzájárulása fontos a konfliktus tárgyalásos rendezéséhez.
A szíriai ellenzéket támogató országok „Szíria barátai” elnevezésű találkozóitól Kína – csakúgy mint Oroszország – távol tartja magát, de a válság rendezésének alapelveiről szóló első genfi konferencián jelen volt.
A szíriai külügyminiszter vasárnap az iraki fővárosban, Bagdadban elvileg beleegyezett, hogy Damaszkusz részt vesz a két éve tartó válság lezárását célzó újabb konferencián. Ugyancsak vasárnap hasonló értelmű nyilatkozatot tett a szíriai ellenzék.
Kína azt hangoztatja, a szíriai konfliktusban nem áll egyik oldalon sem, és csakis a tárgyalásos megoldást tartja elképzelhetőnek oly módon, hogy tiszteletben tartják az ország szuverenitását és területi épségét.
Az ENSZ adatai szerint több mint 80 ezer ember halt meg eddig a szíriai konfliktusban, s legkevesebb 1,5 millióan menekültek el az országból.

Scroll To Top