Szíria – Nyugati beavatkozás ellen, Irakot emlegetik emlékezésképpen a Kínaiak

A szíriai vegyifegyver-használatot az Egyesült Államok és a szövetségesei a rezsimváltás törvénytelen elősegítésére kívánják felhasználni, amivel csak olajat öntenének a tűzre az amúgy is „durva és összetett” konfliktusban – állapította meg a kínai központi pártlap, a Zsenmin Zsipao szerdai kommentárjában.

A lap emlékeztetett arra, hogy Szaddam Husszein iraki elnök tíz évvel ezelőtti megbuktatását azzal az ürüggyel kezdeményezték, hogy az iraki rezsim tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik. Félő, hogy a példa megismétlődik – utalt a szerző azokra a fenyegetésekre, amelyek szerint a nyugati hatalmak napokon belül lecsaphatnak a damaszkuszi kormányerőkre.
„Az iraki háború lényege az volt, hogy az ENSZ kizárásával, katonai támogatással megdöntsék egy szuverén állam kormányát” – fogalmazott a lap, hozzátéve, hogy mindez ellentétes az „erkölcs és az igazságosság” alapvető elveivel is.
A nemzetközi közösségnek ébernek kell lennie, mert egyes nyugati erők ugyanezt a módszert kívánják alkalmazni Szíriában – vélte a Zsenmin Zsipao cikkírója, aki szerint az Aszad-kormány megdöntése a szíriai polgárháború kezdete óta cél.
A világnak türelemmel meg kellene várnia az ENSZ vegyifegyver-ellenőrei által végzett vizsgálat végeredményét, javasolta még a szerző. Azokról a törekvésekről pedig, amelyek az ellenzéki erők védelmét szolgálnák, mint például a repüléstilalmi övezet bevezetése, úgy gondolta, hogy megosztanák az ENSZ Biztonsági Tanácsát és tovább nehezítenék a megoldás keresését.
Vang Ji kínai külügyminiszter a kérdésben hétfőn úgy nyilatkozott, hogy országa támogatja az ENSZ-szakértők független, tárgyilagos és szakszerű vizsgálatát és megerősítette, hogy Peking határozottan ellenzi az ilyen típusú fegyverek használatát, függetlenül attól, kik alkalmazzák azokat.
A tárcavezető közvetlenül ugyan nem reagált a katonai erő bevetésének lehetőségét felvető nyugati reagálásokra, de megállapította, hogy „a szíriai konfliktusból az egyetlen kiút a politikai megoldás”. Hozzátette: valamennyi félnek óvatosan kellene kezelnie a szíriai vegyi fegyverek ügyét, hogy az ne zavarja meg a szíriai kérdés politikai rendezésére tett erőfeszítéseket.(MTI)

Scroll To Top