Szíriai polgárháború – Nem nézhetjük tétlenül a Szíriában történteket

Rasmussen: a nemzetközi közösségnek lépnie kell. A NATO-főtitkár szerint a nemzetközi közösség nem nézheti tétlenül a Szíriában történteket.

A NATO-főtitkár úgy vélekedett, hogy a tagországok egyetértenek abban, hogy határozott reakcióra van szükség annak érdekében, hogy megakadályozzák a vegyi fegyverek jövőbeni alkalmazását, de arról még nem született döntés, hogy milyen válasz szülessen az augusztus 21-i, Damaszkusz környéki vegyi támadásra, amelyet megbocsáthatatlannak és szörnyűnek nevezett.
„Határozott véleményem, hogy a nemzetközi közösségnek lépnie kell, mert különben a világ minden diktátora úgy gondolhatja, hogy szabadon használhat vegyi fegyvereket” – hangsúlyozta Rasmussen, aki arra is kitért, hogy a NATO demokráciák szövetsége, a demokratikus döntéshozatal pedig időnként időigényes lehet, de ez semmi esetre sem jelenti azt, hogy a NATO gyenge volna csak azért, mert tagországai demokratikus úton igyekeznek döntést hozni.
Újságírók arról is faggatták a főtitkárt, hogy nem tartja-e aggasztónak azokat az interneten keringő információkat és felvételeket, amelyek azt sugallják, hogy a szíriai felkelők is rendelkezhetnek vegyi fegyverrel, és esetleg ők hajthatták végre a támadást. Rasmussen elmondta, hogy nem rendelkezik ilyen információval, a rendelkezésére álló bizonyítékok arra utalnak, hogy a vegyi fegyveres támadást a kormányerők hajtották végre.
„Nemcsak arról vagyok meggyőződve, hogy vegyi támadás történt, erről mindenki láthatta az elborzasztó felvételeket, hanem személy szerint arról is, hogy azért a szíriai rezsim a felelős” – jelentette ki Anders Fogh Rasmussen, aki kifejtette, hogy jó oka van annak, hogy a vegyi fegyvereket a civilizált világban betiltották, ezek ugyanis olyan „szörnyű és barbár” fegyverek, amelyeknek nincs helyük a XXI. században.
A NATO-főtitkára úgy vélekedett, hogy, ha a nemzetközi közösség válasza a Szíriában történtekre az lesz, hogy katonai akció indul, akkor a hadművelet gyors, rövid és célzott lesz.
A NATO dán főtitkára sajtótájékoztatóján azt is bejelentette, hogy a hétvégén Vilniusba utazik, ahol az uniós védelmi miniszterekkel is egyeztetni fog arról, hogyan működhet együtt a NATO és az Európai Unió.(MTI)

Scroll To Top