Szíria – Lavrov: a vegyi fegyverekről szóló jelentések nem igazolhatják a külföldi beavatkozást

A vegyi fegyverek bevetéséről szóló jelentések nem igazolhatják a külföldi beavatkozást Szíriában – figyelmeztetett csütörtökön az orosz külügyminiszter a Kalinyingrádi területen lévő Pionyerszkijben.

A balti-tengeri országok tanácsa külügyminisztereinek találkozóján Szergej Lavrov kijelentette: nézete szerint a vegyi fegyverek alkalmazásának kérdése spekulációra és provokációra ad alkalmat. Nem zárta ki: bizonyos erők ezt annak indoklására akarják felhasználni, hogy  szükség van a külföldi beavatkozásra.
Szerdán a brit kormány szóvivője bejelentette, hogy a nemrég Szíriából beszerzett minták alapján szerintük szaringázt vetettek be a szíriai konfliktusban. Londonban úgy vélik, hogy a vegyi fegyvereket nagy valószínűséggel a damaszkuszi kormányerők alkalmazták.
Az orosz külügyminiszter a balti-tengeri országok külügyminisztereivel tartott közös tájékoztatón kijelentette: Oroszország ragaszkodik ahhoz, hogy Irán meghívót kapjon a Szíriáról tervezett nemzetközi konferenciára. Szergej Lavrov hibának nevezte Teherán részvételének elutasítását (a nyugati államok nem értenek egyet Irán részvételével a szíriai háború befejezéséről és a politikai rendezésről tervezett Genf-2-nek nevezett tárgyalásokon).
Az orosz diplomácia vezetője közölte, hogy a damaszkuszi kormány küldöttségét a külügyminiszter képviseli majd a Moszkva és Washington együttes kezdeményezésére összehívandó Szíria-konferencián. Hozzátette, hogy június 25-ig szünetet tartanak a szervezésben, mindazonáltal Washingtonban arról biztosították Moszkvát, igyekeznek meggyőzni az ellenzéki Szíriai Nemzeti Koalíciót arról, hogy konstruktívan álljon hozzá a tárgyalásokhoz.
Az amerikai külügyminisztériumi szóvivő kijelentéseire reagálva Lavrov közölte: szerinte Washingtonban eltorzítják a tényeket, amikor arról beszélnek: az Egyesült Államok, Oroszország és az ENSZ képviselői szerdán megállapodtak arról Genfben, hogy Damaszkusz teljes mértékben átadja a hatalmat a később létrehozandó szíriai átmeneti kormánynak. (MTI)

Scroll To Top