Szíria – Izrael csalódott, már a támadást várta volna Obamától

Jeruzsálemben csalódást keltett Obama döntése.

Jeruzsálemben csalódást keltett, hogy Barack Obama amerikai elnök a kongresszus felhatalmazását kérte a Szíria elleni katonai fellépéshez.

Izraelben elsősorban az iráni atomprogram miatt látják aggasztónak az amerikai katonai csapás elhalasztását, esetleg elmaradását. Obama döntése ugyanis Jeruzsálemből nézve megkérdőjelezi az Irán ügyében tett amerikai ígéretek komolyságát is.
Az amerikai elnök Szíriával kapcsolatban egyértelmű tűréshatárt határozott meg: eszerint Washington addig tűri Bassár el-Aszad elnök katonai akcióit az ellenzéki felkelők ellen, amíg be nem veti vegyifegyver-arzenálját. Később ezt a fenyegetést nagyszabású vegyi hadviselésre módosította, de az augusztus 21-i mérgesgáz-támadás ennek a meghatározásnak is egyértelműen eleget tett.
Obama hasonló tűréshatárt ígért Izraelnek, katonai beavatkozást, ha Irán „közvetlen lépéseket tenne atombomba létrehozására”. A vegyi fegyver jelentős mértékű alkalmazása megtörtént Damaszkuszban, Obama az Iszráel Hajom (Izrael Ma) című, a kormányhoz közeli lap vasárnapi száma szerint mégis „fékezett” és „ürügyet keres” az amerikai válaszlépés elkerüléséhez.
A Jediot Ahronót című lap vasárnapi elemzése szerint mindez „fatális” is lehet Izrael és Szaúd–Arábia nézőpontjából az iráni atomprogram vonatkozásában, és azt eredményezheti, hogy Jeruzsálem elveszti bizalmát a nemzetközi, elsősorban az amerikai szövetségesi segítséggel kapcsolatban és keményebb egyéni fellépést választ a jövőben Iránnal szemben.
A kongresszus pozitív döntése az elemzések szerint nagyobb legitimációt teremthet akár komolyabb katonai csapáshoz is, de egy esetleges negatív döntésből azonnali következtetéseket vonna le Irán mellett Észak-Korea, Oroszország és Kína is Amerika megbízhatóságáról és fenyegetéseinek komolyságáról.
A Háárec című lap vasárnapi elemzése szerint a támadás kongresszusi szavazásra bocsátása azt eredményezi az arab világban, hogy gyengének, bizonytalannak és határozatlannak látják az amerikai elnököt.
Benjámin Netanjahu a katonai rádió értesülése szerint megtiltotta minisztereinek, hogy nyilatkozzanak Szíriai ügyében. Uri Ariel, a Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt lakásügyi minisztere mégis kijelentette, hogy „Teheránban pezsgőt bontottak” Obama szombat esti bejelentése után. (MTI)

 

Scroll To Top