Szíria – Európai katolikus szervezetek is a konfliktus békés megoldását sürgetik

A szíriai konfliktus békés rendezésére és a pápa által szombatra meghirdetett böjt- és imanapon való részvételre szólított fel az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának (CCEE) és az Európai Egyházak Konferenciájának (KEK) elnöke közös közleményében.

Erdő Péter bíborosnak, a CCEE elnökének és Christopher Hill brit püspöknek, a KEK elnökének közleményét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia juttatta el pénteken az MTI-nek. Az esztergom-budapesti érsek és a guilfordi püspök által szignált nyilatkozatban az áll: „szembesülve a szenvedéssel, a pusztítással és a halálesetekkel, amelyeket a nemes szír népnek már hosszú ideje el kell viselnie, megerősítjük, hogy nemet mondunk a háborúra”.
Mint írták, minden nemzetet, „különösen a Szentpéterváron, a G20-csúcstalálkozón összegyűlteket” arra szólítanak fel, hogy részesítsék előnyben a párbeszéd útját a fegyverekével szemben.
„Biztosak vagyunk abban, hogy Isten segítségével a józan értelem felül tud kerekedni, és el tud vezetni az igazságban, igazságosságban, szeretetben, szabadságban és minden kisebbség, különösen az országban élő keresztények tiszteletében történő” békés egymás mellett éléshez – írták.
Hozzátették: e pillanatban különösen sokat gondolnak minden keresztény hívőre és családjukra, akik érintettek a szíriai konfliktusban. Tömeges kivándorlásuk azzal a kockázattal jár, hogy a kereszténység több mint ezeréves jelenléte megszűnik ebben a térségben – hangsúlyozták.
A nyilatkozatban arra kérték valamennyi európai egyház híveit, hogy csatlakozzanak a nemzetközi közösséghez a Ferenc pápa által Szíria békéjéért meghirdetett böjt- és imanapon.
Ferenc pápa szeptember elsején nemzetközi böjt- és imanapot hirdetett meg szombatra Szíria, a Közel-Kelet és az egész világ békéjéért. Az imanaphoz csatlakozott Ahmed Bahreddín al-Haszún szíriai főmufti, az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciája és a moszkvai katolikus egyház is, valamint a római zsidó közösség és az olaszországi muzulmánok szervezetei.
A G20, a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő csoport állam- és kormányfői csütörtöktől kétnapos tanácskozáson vesznek részt Szentpéterváron. Ferenc pápa Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és a többi résztvevőnek szóló csütörtöki levelében a szíriai konfliktus békés megoldását sürgette.(MTI)

Scroll To Top