Szíria – Egyre világosabb, hogy katonai válaszlépés fogja követni azt, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvert használt.

Egyre világosabb, hogy katonai válaszlépés fogja követni azt, hogy a szíriai rezsim vegyi fegyvert használt a saját népe ellen. Az Európai Unió tagállamainak egységes álláspontot kell képviselniük a katonai beavatkozással kapcsolatban – hangsúlyozta Guy Verhofstadt, az európai liberálisok európai parlamenti (EP-) frakcióvezetője szerda délelőtt kiadott közleményében.

„Ez a reakció szükséges, mert Bassár el-Aszad (szíriai elnök) láthatóan úgy véli, bármit megtehet, emberiesség elleni bűnei pedig határtalanok” – véli a volt belga miniszterelnök, aki szerint az akciónak a „lehető legegységesebbnek” kell lennie, az EU-nak pedig egységes álláspontra kell jutnia a katonai beavatkozással kapcsolatban, és stratégiát kell kidolgoznia, hogy véget vessen a „bűnöző Aszad-rezsimnek”.
„Európának meg kell mutatni Aszadnak, hogy nem fogadja el az emberiesség ellen elkövetett bűneit. Ebben egységesnek kell lennünk. A beavatkozást nem a hajlandók laza koalíciójának kell végrehajtania, hanem az EU-nak, az Egyesült Államoknak, Törökországnak és az arab országok többségének szoros együttműködésében” – véli Verhofstadt, aki szerint Aszadnak azért is távoznia kell, mert ő a béke legfőbb akadálya.
Verhofstadt egyúttal annak megvitatását sürgette, hogyan lehetne felfegyverezni a Szabad Szíriai Hadsereget, repüléstilalmi övezetet létrehozni a szíriai nép védelmében, és kezelni a dzsihadisták egyre növekvő létszámát. Ez csak akkor lehetséges, ha egy hangon tudunk megszólalni – állítja a liberális politikus, aki felkéri az EU külügyi főképviselőjét, hogy Szíria miatt is sürgősen hívja össze a külügyminiszterek tanácsát.
Martin Schulz, az Európai Parlament szociáldemokrata elnöke kedden arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy tartózkodjon az „elkapkodott és egyoldalú” beavatkozástól Szíriában.
„A nemzetközi közösségnek közösen kell lépnie, az ENSZ-vizsgálat eredményének alapján” – figyelmeztetett Martin Schulz, aki pár nappal korábban azt írta a Twitteren, hogy ha igazak a szíriai vegyi támadásról szóló hírek, az újabb „tűrhetetlen mélypontot” jelent ebben a válságban.(MTI)

Scroll To Top