Szíria – Brit lapértesülés: Izrael katonai védőzónát tervez szíriai területen - Gazdasagportal.hu

Szíria – Brit lapértesülés: Izrael katonai védőzónát tervez szíriai területen

Izrael katonai ütközőövezetet hozna létre Szíriában, hogy megvédje határát iszlamista csoportok esetleges támadásaitól, ha a szíriai vezetés elveszítené ellenőrzését a térség felett – írta izraeli katonai forrásait idézve a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi konzervatív brit lap – amelynek hagyományosan jó információs forrásai vannak az izraeli hadsereg és a biztonsági szolgálatok vezető köreiben – úgy tudja, hogy a tervezett zóna mélyen, akár 16 kilométernyire is benyúlna szíriai területre, és a hadvezetés által kidolgozott javaslatot már be is mutatták Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek.
A lapnak nyilatkozó egyik izraeli katonai illetékes szerint az átfogó terv célja Izrael határának védelme “az Aszad-rezsim bukása utáni időszakban vagy esetleg még azelőtt”. A forrás szerint ha Szíriában nem stabilizálódik a helyzet, Izrael akár évekig is kénytelen lehet fenntartani jelenlétét a tervezett védelmi övezetben.
A The Sunday Times szerint az elmúlt hónapokban már be is szivárogtak az izraeli határ közvetlen közelében fekvő szíriai falvakba olyan dzsihadista csoportok, amelyek az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal állnak kapcsolatban.
A brit lap által idézett egyik izraeli katonai forrás szerint a jelenlegi határkerítés több mint negyven évig jól ellátta feladatát, mivel “tudtuk, hogy Damaszkuszban erős ember ül a hatalomban (…) most már azonban nem ez a helyzet”. Az izraeli illetékes szerint az ütközőöveztet nélkül napi rendszerességűvé válnának a rakétatámadások Izrael ellen.
A The Sunday Times által látott tervek alapján a szíriai területen kialakítandó katonai posztokon két izraeli gyalogsági dandár és egy harckocsizászlóalj állomásozna. A brit lap forrásai szerint az izraeli hírszerzés most már minden erőforrását Szíriára összpontosítja, tartva attól, hogy a szomszédos ország anarchiába süllyed. (MTI)

Scroll To Top