Szigetvita – Peking óvatosságra inti Washingtont

Washington ügyeljen a szavaira és legyen óvatos a cselekedeteivel – figyelmeztette Peking az Egyesült Államok kormányát vasárnap, miután annak külügyminisztere kiállt amellett, hogy a vitatott hovatartozású  szigetek a Kelet-kínai-tengeren japán fennhatóság alatt állnak.

Hillary Clinton a vendégével, Kisida Fumio japán külügyminiszterrel közös sajtótájékoztatóján ehhez hozzátette: Washington – noha a szuverenitás kérdésében nem kíván állást foglalni – ellenez minden olyan egyoldalú lépést, amely aláássa a japán fennhatóságot.
Az amerikai külügyminiszter “figyelmen kívül hagyta a tényeket”, és “összekeveri a helyest a helytelennel” – hangoztatta Csin Kang kínai külügyi szóvivő. Egyúttal arra ösztönözte az Egyesült Államokat, hogy felelős hozzáállással kezelje a szigetvitát.
Csin szerint az Egyesült Államok “nem tagadhatja, hogy a kérdésben történelmi felelősség terheli”, amivel arra utalt, hogy Kína tiltakozása ellenére a II. világháborút követően Washington helyezte a szigeteket Japán fennhatósága alá.
A szóvivő ismételten megerősítette, hogy a Tiaojü(japánul Szenkaku)-szigetek ősidők óta Kína területének szerves részét képezik, s a “tagadhatatlan tényt történelmi feljegyzések és a nemzetközi törvények is igazolják”.
A Kína és Japán közti konfliktusra utalva Csin megjegyezte, hogy “az állandósult feszültségért” Peking a japán kormányt teszi felelőssé, mivel – mint mondta – “Japán ragaszkodott ahhoz a hibás lépéshez, hogy megvegyen néhányat a szigetek közül”. Hozzátette: “ez egy másik vitathatatlan tény”.
Kína vasárnap a Hszinhua állami hírügynökségen keresztül kétmondatos hírben tudatta, hogy az állami óceánügyi hivatal három hajóból álló flottájával folytatja a felderítő jellegű őrjáratozást “Kína Tiaojü-szigeteinek területi vizein”.
Az állami hírügynökség ugyancsak közölte a kínai hadsereg napilapjának vasárnapi hírét, miszerint a szárazföldi haderőhöz tartozó repülő egységeknél egyre több támadó harci helikoptert vonnak be a kiképzésbe.
A szállítás helyett a jövőben a hangsúly a harcászati kiképzésen lesz, a “nem háborús katonai műveletek helyett” az “alapvető katonai akciókra” fognak összpontosítani. Ezek között szerepelnek “hosszú távú küldetések, nagyszabású tengeri műveletek, támadások összehangolása más egységekkel és nagyszabású légi hadműveletek” – írta a hadsereg lapja.
Megfigyelők szerint a jelentéssel Kína arra hívja fel nyomatékkal a figyelmet, hogy rendszerbe állította új, a közelmúltbeli csuhaji repülési és légiközlekedési kiállításon és vásáron első ízben bemutatott Z-10-es és Z-19-es könnyű harci helikoptereit, amelyek felszerelhetők precíziós levegő-föld, valamint levegő-levegő rakétákkal.(MTI)

Scroll To Top