Szigetvári: az MSZP és az Együtt-PM meg fog állapodni a jelöltekbe

Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke szerint az MSZP és az Együtt-PM választási szövetség meg fog állapodni a lehetséges egyéni országgyűlési képviselőjelöltekről, valamint a miniszterelnök-jelölt személyéről a két szervezet már harmadik hete folyó tárgyalásain.

Az Együtt-PM társelnöke hétfői, pécsi sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy „az erős szövetséget össze lehet hozni”.
„Meg tudtunk már állapodni egy közös programban, meg tudunk a képviselőjelöltek és a miniszterelnök-jelölt személyében is. Nem látok esélyt, hogy itt ne köttetne szövetség, nem adjuk meg azt az örömöt a Fidesznek és Orbán Viktornak, hogy ne álljunk össze, ha már a választási rendszer összekényszerít minket” – fogalmazott.
Szigetvári Viktor szerint az MSZP és az Együtt-PM konstruktívan zajló tárgyalássorozatának célja, hogy augusztus 31-éig mind a 106 egyéni választókerületben megtalálják azt az egyéni országgyűlési képviselőjelöltet, aki az összefogó balközép oldal pártjainak jelöltje lesz. „Ha ezt megtesszük, a legkomolyabb lépést tesszük meg annak érdekében, hogy 2014 tavaszán le lehessen győzni Orbán Viktor kormányát” – fűzte hozzá.
Az Együtt-PM társelnöke úgy vélte, a héten a tárgyalások legkeményebb szakasza következik. „Arra készülünk, hogy különböző forgatókönyvekre egyéni jelölti megállapodást készítsünk, és ezekben a napokban még ne, csak augusztus végén, szeptember elején tisztázzuk a miniszterelnök-jelölti kérdést” – mondta.
Szigetvári Viktor úgy vélte, Magyarországon legalább 50 olyan választókörzet van, ahol mind az MSZP-nek, mind az Együtt-PM-nek erős jelöltjei vannak, akik képesek a mandátumszerzésre. „Mind tisztességes, fiatalabb vagy idősebb politikusok, akiknek van már közéleti múltjuk, vagy most tértek be a politikába” – közölte.
A politikus arra a kérdésre, hogy korábbi sajtóhírek szerint az MSZP és az Együtt-PM kétharmad-egyharmad arányban állítana jelölteket a 106 egyéni választókerületben, azt mondta: az országos arányszám tárgya a két szervezet közötti egyeztetéseknek. Mivel megállapodás még nem született, így e témában nem tud nyilatkozni. „Összefogás nélkül nincs választási győzelem, arra törekszünk, hogy megállapodjunk egy megfelelő arányszámban” – fogalmazott.
Kérdésre reagálva a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő által vezetett Demokratikus Koalíció (DK) esetleges bekapcsolódásáról szólva Szigetvári Viktor hangsúlyozta: a tárgyalás az MSZP és az Együtt-PM között zajlik, és „a folyamat bővítése egyelőre senkinek nem áll szándékában”.
„Jussunk el oda, hogy a tárgyalásokat le lehessen zárni, s ha ezt utána valaki felveti, az Együtt-PM nyitva áll arra, hogy erről beszéljünk” – jegyezte meg a politikus. Tisztában van ugyanakkor azzal, hogy a DK-nak az ország számos választókörzetében olyan támogatottsága van, „hogy bolond az az ember, aki nem számol azzal, hogy az a párt is politikai tényező” – fogalmazott.
Szigetvári Viktor sajtótájékoztatója alatt mintegy ötvenen tüntettek az esemény helyszínéül szolgáló rendezvényközpont előtt. A többségében nyugdíjas korú résztvevők „Pécs nem kér a bukott baloldalból!” és „Soha többé bankárkormányt!” feliratú transzparensekkel is demonstráltak az MSZP és az Együtt-PM ellen.(MTI)

Scroll To Top