Sziget – Kétmillió forint bírságot szab ki a NAV a feltárt szabálytalanságok miatt

Több mint 150 ellenőrzést végeztek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) revizorai és pénzügyőrei a Sziget fesztiválon, ennek alapján összesen 2,2 millió forint bírságot szabnak ki a szabálytalanul eljáró vállalkozásokra.

Az adóhatóságnak az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint közép-magyarországi regionális adó- és vámszervei több mint 150 ellenőrzést végeztek a Hajógyári szigeten és környékén az augusztus 5. és 12. között megtartott fesztivál idején. A jövedéki termékekre és a szellemi tulajdonjogra vonatkozó szabályok betartása mellett vizsgálták a számla-, illetve nyugtaadást, az alkalmazottak bejelentését, valamint az árucikkek eredetét is.
Bár az általános tapasztalatoknál kedvezőbb adózási morál volt jellemző a Szigeten, akadt néhány jogsértő vállalkozás – írták. Négyen bejelentés nélkül foglalkoztatták alkalmazottjukat, tízen pedig a jövedéki ellenőrzésen buktak meg. Emellett a pénzügyőrök 200 ezer forint értékű, kétes eredetű és hamis márkajelzésű ruházati terméket foglaltak le szerzői vagy szerzői jogokhoz kapcsolódó jogok megsértése bűncselekmény gyanúja miatt, továbbá iparjogvédelmi jogok megsértése szabálysértés miatt.
A NAV a fesztivál bejárata előtti árusokat is ellenőrizte. Egyiküktől az adóellenőrök limonádét és ásványvizet vásároltak, ám az árus nemcsak nyugtát nem adott a bevételről, hanem adószám és engedélyek nélkül árusított.
A Napi Gazdaság augusztus 14-én arról írt a NAV közlésére hivatkozva, hogy idén csökkent a szabálytalanságok száma a fesztiválokon, így a Szigeten is. Ebben jelentős része van a Sziget Kft. által szervezett rendezvényeken két éve bevezetett úgynevezett fesztiválkártyának, amely száműzte a készpénzes fizetést. A fesztiválkártyák fehérítő hatása mellett azonban a szabálytalan foglalkoztatás, az áru bizonyíthatatlan eredete, illetve a rossz dokumentumkezelés nem tűnt el a Szigetről és a hasonló rendezvényekről sem – írták.(MTI)

Scroll To Top