Szerbia 583 millió euróra számít a külföldi befektetésekből

A következő három évben 583 millió euróra és 21 ezer új munkahelyre számít Szerbia a külföldi befektetőktől – jelentette be Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök.

A kormányfő a kelet-szerbiai Tekijában – azon a településen, amelyet szeptember elején szinte teljesen elmosott az esőzés okozta áradás – kijelentette: 46 külföldi vállalattal folytat tárgyalásokat a szerb állam. A francia, török, német, japán, olasz és finn cégekkel való megegyezés több mint félmilliárd eurónyi közvetlen befektetést jelenthet az ország számára – hangsúlyozta Vucic.
Reményét fejezte ki, hogy 2017-ig a legveszteségesebb állami vállalatok ügye is megoldódik, így a Priboj gépkocsigyár, a pancsovai Petrohemija vegyi üzem és az Azotara műtrágyagyár helyzete is rendeződik. Egyebek mellett ezeket a privatizációra váró, veszteséges vállalatokat kínálta eladásra a szerb állam.
Kiemelte, hogy igen fontos megbeszéléseket folytatott Clemens Tönniesszel, Európa egyik legnagyobb húsipari vállalata, a Tönnies csoport tulajdonosával. A német céggel való együttműködés hatalmas lökést adhatna a szerb mezőgazdaságnak, és az állatállomány utóbbi 14 éves csökkenését két év alatt sikerülne pótolni – fogalmazott Vucic. A több mint 200 millió eurós beruházásból összesen másfél millió sertés felnevelését, valamint 8 ezer munkahely létrehozását reméli a szerb kormányfő.
A hivatalos adatok szerint az év első hét hónapjában mintegy 700 millió eurónyi közvetlen külföldi befektetés érkezett Szerbiába. A gazdaság azonban a májusi katasztrofális árvizek miatt a tervezett 1,5 százalékos növekedés helyett várhatóan 0,5 százalékkal zsugorodik.(MTI)

Scroll To Top