Százmilliós felújítás a tatabányai távfűtési rendszeren

A tatabányai távhőszolgáltató csaknem 100 millió forintos, energiamegtakarítást eredményező felújítást végzett el a távfűtési rendszeren, ennek következtében a számítások szerint évente 255 tonnával csökkent az üvegházhatású gázok kibocsátása a városban – közölte a társaság igazgatóságának elnöke az MTI-vel.

Sztruhár Gyula tájékoztatása szerint két kilométernyi gerincvezeték elöregedett szigetelését cserélték ki, valamint 42 hőközpontban olyan korszerűsítést hajtottak végre, amellyel a hőszolgáltatás az eddiginél jobban a lakók igényeihez igazítható, és csökkenti a szivattyúk elektromos fogyasztását.
Az érintett vezetékszakaszokon a harmincöt éves szigetelést korszerűre cserélték és horganyzott acéllemez védőburkolattal látták el, a rongálásnak kitett helyeken lépésálló anyagot alkalmaztak.
A felújított hőközpontokban új szivattyúk vagy frekvenciaváltók beépítésével tették lehetővé, hogy mindig csak akkora teljesítményt adjanak a berendezések, amekkora az adott ház fűtési igénye. A hőközponti szabályozás komfortosabb fűtést és akár 20 százalék villamosenergia-megtakarítást eredményezhet.
A csaknem 100 millió forintos beruházáshoz a társaság 49 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el európai uniós és hazai költségvetési forrásokból. A most befejezett korszerűsítéssel párhuzamosan zajlik egy 170 millió forintos program, amelyben további vezetékszigetelések és hőközponti felújítások szerepelnek, szintén pályázati támogatással – ismertette Sztruhár Gyula.
Az önkormányzat tulajdonában lévő tatabányai távhőszolgáltató a város 23 ezer lakását és a hálózatra csatlakozott intézményeket a Tatabánya Fűtőerőmű Kft.-től vásárolt hővel fűti. Az erőmű gázüzemű, kapcsolt villamosenergia-termeléssel.
A fűtésre lekötött éves hőteljesítmény 145 Megawatt. A távfűtő vezetékhálózat teljes hossza 209 kilométer, ebből gerincvezeték 123 kilométer. A primer csővezetékekben télen 2200-1300 tonna fűtővíz kering óránként, az előremenő ágban a túlnyomás alatt lévő víz hőmérséklete elérheti a 140 fokot.(MTI)

Scroll To Top