Szakít a Moody’s-zal az MKB Bank

Felmondta a Moody’s Investors Service-szel eddig fennállt rating szerződését az MKB Bank – közölte a bank az MTI-vel szerdán hajnalban.                                                                                                                                                                                 

Az MKB döntését azzal indokolta, hogy nem ért egyet a nemzetközi hitelminősítő megítélésével sem a bank aktuális helyzetére, sem középtávú stratégiájának megvalósíthatóságára, sem pedig tulajdonosi támogatottságára vonatkozóan.
A Moody’s Investors Service kedden jelentette be, hogy négy magyar bank – közöttük az MKB – besorolásait rontotta különböző mértékben, mert véleménye szerint egyre gyengül a magyarországi gazdasági és működési környezet, és ennek negatív hatásai vannak az érintett bankok hálózataira, eszközminőségére és jövedelmezőségére.
Az osztályzatrontás a Budapest Bank, a K&H Bank, az Erste Bank Hungary és az MKB besorolásaira vonatkozik.
Elsődlegesen a ház módszertanában alapszintű adósminőség-értékelésnek (baseline credit assessment, BCA) nevezett mutatókat szállította lejjebb; ezzel a mutatóval a Moody’s az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével. A legmeredekebben, négy fokozattal az MKB BCA-mutatóját gyengítette a Moody’s, „b3”-ról „ca”-ra, betéti besorolásait pedig három szinttel „B2”-ről „Caa2”-re süllyesztette.(MTI)

Scroll To Top