Szakértők: nem a kilépés, hanem az uniós kapcsolatok újraértelmezése Cameron célja

David Cameron nem azért vetette fel a népszavazás lehetőségét a brit EU-tagságról, mert azt szeretné, ha országa hátat fordítana az uniónak, hanem mert újra akarja definiálni Nagy-Britannia és az EU kapcsolatait – mondták szakértők a Magyar Külügyi Intézet (MKI) csütörtöki beszélgetésén.

A brit miniszterelnök január végén bejelentette: ha a Konzervatív Párt hatalmon marad a 2015-ös választások után, a következő parlamenti időszak első felében referendumot írnak ki Nagy-Britannia EU-tagságának jövőjéről.
Egedy Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára azt mondta, nem új keletű, hogy Nagy-Britannia szkeptikusan viszonyul az EU-hoz, de a miniszterelnök januári beszéde új fejezetet nyithat a brit-EU kapcsolatokban. David Cameron hangsúlyozta, számukra az EU nem cél, hanem eszköz, hiszen az integrációnak nagy szerepe volt abban is, hogy a második világháború után talpra állhatott Európa.
A szakértő kiemelte, a brit kormányfő szerint az EU nem képes megfelelni a kihívásoknak, nem tudja kezelni az eurózóna helyzetét, a versenyképesség hanyatlását és a növekvő demokratikus deficitet. Ezért szerinte javítani kell a versenyképességet, nagyobb hangsúlyt kell helyezni az egységes piacra, a bürokrácia csökkentésére, figyelembe kell továbbá venni a tagállamok eltérő érdekeit.
Cameron úgy látja, nem kényszeríthetik rá minden tagállamra az egységes fizetőeszközt, nem lehet cél az egyre szorosabb politikai unió, és lehetővé kell tenni, hogy már átadott jogköröket vissza lehessen venni az EU-tól – sorolta a szakértő.
Megjegyezte, Cameron beszédének idején tetőpontján volt a britek kiábrándultsága az EU-ból, az embereknek már több mint 50 százaléka a kilépést támogatta.
Felidézve a reagálásokat a kormányfő szavaira, Egedy Gergely elmondta, hogy bár a konzervatívok általában üdvözölték az elhangzottakat, kockázatos lehet, ha a következő kampány középpontjába az EU-t állítják, mert ez a kérdés nem elsődleges fontosságú a briteknek.
Gálik Zoltán, az MKI tudományos főmunkatársa hangsúlyozta, a brit Európa-politika mindig megfontolt volt, mindig alaposan felmérte a helyzetet, így a kormányfő állásfoglalása sem „egyszerű fellángolás”. A kormány hatalomra kerülése óta volt igény az uniós kapcsolatok felülvizsgálatára – tette hozzá.
Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a népszavazás azonban idegen a brit képviseleti demokráciától.
Véleménye szerint szerződésmódosítással lehetne újradefiniálni Nagy-Britannia és az EU kapcsolatát, de kérdéses, hogy a többi tagállam megteszi-e ezt a gesztust a briteknek. Azt viszont biztosan nem engedi meg Európa, hogy Nagy-Britannia kiválogassa, milyen hatásköröket kér vissza Brüsszeltől.
Hangoztatta, a kormány nem feltétlenül akarja a kilépést az EU-ból, hanem csak újra szeretné tárgyalni az uniós kapcsolatokat. A befolyását ugyanis meg akarja tartani Európában, és ez csak akkor lehetséges, ha az unióban marad – mutatott rá.
Úgy látja, nagyon valószínűtlen, hogy Nagy-Britannia teljesen hátat fordítana az EU-nak, vélhetően igyekezne valamilyen módon megőrizni a gazdasági kapcsolatokat az unióval, de a döntéshozatalban nem vehetne részt.
Gálik Zoltán kérdésre válaszolva elmondta, ha a britek mégis a távozás mellett döntenének, egy nagy tagállam válna ki az unióból, és a befizetésük kiesne a költségvetésből, így Magyarország is kevesebb pénzt kaphatna. Ezen túl a francia-német vezetés megerősödne az unióban, és a középhatalmak is jelentősebbé válnának – közölte. Hozzáfűzte,  az integráció elveszítené továbbá „az egyik kritikus hangját”, amely sokszor hasznos volt. (MTI)

Scroll To Top