Szakértők: az EU-nak lehetőséget kell adni, hogy megvédje az európai értékeket

Az EU-nak lehetőséget kell adni, hogy megvédje az európai értékeket, mert ha nincs erre módja, eszköze, akkor lehetetlen működtetni az integrációt – hangzott el a Magyar Tudományos Akadémia által az uniós jogról rendezett nemzetközi konferencián kedden.

Uitz Renáta, a Közép-európai Egyetem oktatója kijelentette: nem elég, ha csak felsorolják az alapító szerződésekben az uniós tagállamok által közösen vallott értékeket, az EU-nak meg is kell tudnia védeni azokat. A tagállamok iránt az az elvárás, hogy az EU értékeit magukévá tegyék, ezt vállalták a csatlakozással – mutatott rá.
Kifejtette: erre utal az is, hogy az európai értékek egyik forrásának gyakran a koppenhágai kritériumokat tekintik, amelyeket a csatlakozni szándékozó országoknak teljesíteniük kell.
Konrad Lachmayer, a Bécsi Egyetem oktatója hangsúlyozta: az EU támogatja az európai értékeket, világossá teszi, hogy ezek alapján – például a jogállamiság és az emberi jogok védelme – jött létre, és hogy a tagállamai elkötelezték magukat ezek védelme mellett.
A csatlakozással az országok vállalják ezen értékek tiszteletben tartását, erre nem kell kényszeríteni őket jogi eszközökkel – mondta. Úgy látja, ha az értékek védelmére nem kötelezi is az unió a tagjait, az európai jog betartására igen, és ez a jog tulajdonképpen az európai értékeket tükrözi.
A szakértő szerint amikor az Európai Bizottság a magyar alaptörvény módosítását vizsgálja, valójában abban akarja segíteni az országot, hogy azokat az értékeket kövesse, amelyeket az EU tagjaként egyébként is tiszteletben tart.
Dimitry Kochenov, a Groningeni Egyetem professzora kiemelte: az EU-t fel kell ruházni megfelelő eszközökkel, amelyekkel megvédheti az alapító szerződésekben rögzített értékeket, a közvetlen fellépésre azonban korlátozottak a lehetőségei.
Az egyik leghatékonyabb eszköznek a közös piacot nevezte: az unió gazdasági szempontok alapján fogta össze az országokat, teremtette meg az integrációjukat, majd a gazdasági előnyök mellett megfogalmazta az európai értékeket, és gondoskodik a védelmükről. (MTI)

Scroll To Top