Megválna egyes lapjaitól az Axel Springer és a Ringier a magyarországi fúzióért

A Vienna Capital Partners vásárolhatja fel az Axel Springer és a Ringier egyes magyarországi lapjait, annak érdekében, hogy a két cég itt is megvalósíthassa fúzióját.

A Ringier kedden arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az Axel Springer és a Ringier közös vállalatuk további fejlesztését tervezik. Első lépésként, a szükséges hatósági jóváhagyások megszerzése érdekében, lehetséges, hogy mindkét társaságnak meg kell válnia magyarországi portfoliójának egyes elemeitől – tudatták.
Ezért a Ringier, az Axel Springer és a Vienna Capital Partners (VCP) kizárólagos tárgyalásokat kezdenek egymással.
Közleményük szerint felkérték a VCP-t, hogy vizsgálja meg a meglévő magyar média portfólió egyes termékeinek felvásárlási lehetőségét. A lehetséges tranzakció eredményeként két független magyar médiavállalkozás jöhet létre, amelyhez szükséges a magyar Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jóváhagyása.
Közleményük szerint a VCP a Ringier régi üzleti partnere és a múltban jelentős médiabefektetések tulajdonosa volt Kelet-Közép-Európában. A vállalat számos vezető európai médiacsoport regionális tranzakcióját segítette tanácsadóként – tudatták.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 2011 áprilisában tagadta meg a hatósági hozzájárulást az Axel Springer és a Ringier kiadóvállalat fúziójához, indoklásuk szerint azért, mert az egyértelműen és jelentősen veszélyeztette volna a sokszínű tájékozódás jogának érvényesülését. A médiatanács egyebek közt a vélemény-befolyásolási képességet, a tulajdoni koncentráció mértékét, a keresztolvasottsági adatokat, illetve a nyomtatott sajtótermékek helyettesíthetőségének jellemzőit elemezte, amikor az ügyet elbírálta.
A médiatörvény szerint a médiatanács szakhatósági állásfoglalása köti a GVH-t, annak hozzájárulása nélkül nem adhatja meg az engedélyt az egyesülésre.
A két társaság akkor visszavonta tervezett magyarországi fúzióját, közölték azonban: nem adták fel, sőt továbbra is tervezik magyarországi tevékenységük egyesítését.
A svájci hátterű Ringier és a német Axel Springer kiadóvállalat tranzakcióját minden más érintett közép- és kelet-európai piacon jóváhagyták a versenyhatóságok.
A Ringier Magyarországon többek között a Népszabadság, a Blikk és a Nemzeti Sport című napilapban, valamint több szórakoztató, ifjúsági magazinban tulajdonos. Az Axel Springer hazai portfóliójában megyei lapok, a Világgazdaság című napilap, számos női, illetve gasztronómiai, lakberendezési lap, rejtvény- és műsorújság szerepel. (MTI)

Scroll To Top