Szakértő: kijátszhatók lesznek az Észak-Korea elleni szankciók

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem koreai tanszékének vezetője szerint bár minden eddiginél erősebb szankciókkal sújtották Észak-Koreát, kérdés, hogy Kína és Oroszország mennyire tartja be a büntetőintézkedéseket.

Csoma Mózest az M1 aktuális csatornán arról kérdezték vasárnap, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa újabb szigorú szankciókkal sújtotta Észak-Koreát, az új intézkedéscsomag tiltja a szén, a vasérc, a vas, az ólomérc, az ólom, a hal és a tenger gyümölcseinek kivitelét.
A szakértő felidézte: az észak-koreai rezsim létrejötte óta különböző nemzetközi szankciókkal néz szembe, és az Egyesült Államok javaslatára szombaton “minden eddiginél erőteljesebb” szankciókat fogadtak el, amelyek Észak-Korea első számú exporttermékei, bányászati termékei kivitelét korlátozzák.
Szerinte ugyanakkor ez is kijátszható büntetőintézkedés. Megjegyezte, hogy bár Kína és Oroszország is elfogadta az erről szóló határozatot, mivel Észak-Korea főleg ebbe a két országba exportál, kérdés, mennyire tartják be. Jelezte: az amerikaiak eredetileg azt akarták, hogy Kína állítsa le az energiahordozó-szállításokat Észak-Koreába. “Teljesen egyértelmű”, hogy ha ez megtörténik, Észak-Korea hónapokon belül összeomlik, de Oroszország és Kína ezt megakadályozta.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy az ország északkeleti részén, az orosz határon egy különleges gazdasági övezet működik és a nemzetközi közösségnek nehéz lesz ellenőriznie, hogy ezen a területen milyen áruk jutnak ki.(MTI)

Scroll To Top