Stratégiai megállapodást kötött a kormány és a Lego Manufacturing Kft.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar kormány és a Lego Manufacturing Kft. hétfőn Budapesten.

A megállapodást Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára és Martin Svejda, a Lego beruházási igazgatója írta alá. Jelen volt Tom Norring, a Dán Királyság magyarországi nagykövete, valamint Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója.
Szijjártó Péter az aláírás előtti beszédében kiemelte: ez a megállapodás többről szól, mint egy kormány és egy nagyvállalat megegyezése a termelésről, a magyar beszállítókról és a munkahelyteremtésről. Ez a megállapodás az értékközösségről is szól Magyarország és a Lego között, hiszen az aláíró felek értékrendjének középpontjában a család áll.
Kifejtette, hogy a magyar kormány az intézkedéseivel, például az adórendszer gyermekbaráttá alakításával támogatja a családokat, a Lego pedig megmaradt családi tulajdonban álló vállalatnak, és ezt a szemléletet érvényesíti mindennapi üzleti tevékenysége során. A dán vállalat elismerésre méltó társadalmi szerepvállalással rendelkezik – tette hozzá.
Martin Svejda szavai szerint a Lego örömmmel fogadta el a magyar kormány felkérését a közös építkezésre. Hangsúlyozta, hogy a nyíregyházi gyár fontos hely a Lego térképén, ebben az üzemben gyártják a Lego összes Duplo kockáját, és itt működik a Lego teljes fröccsöntő kapacitásának egyötöde.
Hangsúlyozta, hogy a magyarországi gyár helyi beszállítókra támaszkodik, és ebből a közös munkából születik az az érték, amely mélyen összefűzi a vállalatot a helyi közösséggel, a település, a régió fejlődésével, tágabb értelemben pedig Magyarország sikerével. Hozzátette, hogy a Lego a most aláírt dokumentumba foglalja elkötelezettségét ezeknek az értékeknek megőrzése és gyarapítása iránt.
Ha partnerségünk ezután is a „Játssz jól” elvéhez igazodik – utalt Martin Svejda a dán lego szó jelentésére -, minden bizonnyal megbirkózunk a változó körülmények kihívásaival – mondta a beruházási igazgató.
Jesper Hassellund Mikkelsen, a Lego Manufacturing Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy a jelenlegi megállapodás egy olyan együttműködés kezdete, amely hosszútávú lehetőségeket és munkahelyeket teremt, valamint erősíti a Lego pozícióját a magyar piacon. Elmondta, hogy az elkövetkező években a Lego a jelenlegi nyíregyházi gyárának területét 122 ezer négyzetméterre növeli és megduplázza a fröccsöntő gépek mennyiségét.
Szijjártó Péter szerint a Lego jól láthatóan lehetőségként tekint a válság időszakára, hiszen beruház, növeli termelését, bővíti kapacitását, és ezzel a hozzáállással sikert sikerre halmoz. A vállalatcsoportról szólva elmondta, hogy az elmúlt három évben 40 százalékkal növelte bevételeit világméretekben, Magyarországon pedig ezalatt 8-ról 12 milliárd forintra emelkedett a bevétele. A Lego világszerte 12 ezer embert foglalkoztat és a cég üzleti eredménye tavaly 25 százalékkal nőtt.
A Lego példája is azt bizonyítja, hogy azok járnak el helyesen, akik a válságra lehetőségként tekintenek, és az elmúlt években Magyarország is hasonlóan cselekedett – mondta az államtitkár. A kormány jelentősen átalakította az adórendszert, csökkentette a vállalkozók adminisztratív terheit, átszervezte az oktatási rendszert, hogy piacképes tudású szakemberek kerüljenek ki a munkaerőpiacra, létrehozta Európa legrugalmasabb munkaügyi szabályozási rendszerét és jelentősen megnövelte a kutatás-fejlesztésre fordított támogatásokat – sorolta. Hozzátette, hogy mindezekkel az intézkedésekkel egyre közelebb kerül hozzánk az a cél, hogy Európa termelési központjává váljunk.
A dán Lego magyarországi vállalata a tizenkilencedik, amellyel a kormány stratégiai együttműködési megállapodást kötött a magyar gazdaság versenyképességének javítása, valamint a vállalatok hosszú távú magyarországi jelenlétének biztosítása érdekében. A kormány a tervek szerint 40 nagybefektetővel köt hasonló megállapodást.
A családi tulajdonú dán cégnek Magyarországon Nyíregyházán van gyára, amely egyike azon öt helyszínnek a világon, ahol a Lego játékokat gyártják. Két gyáruk van még Dániában, egy-egy Csehországban és Mexikóban. Az anyavállalatnál az idén február elején azt közölték, hogy a dániai Billundban lévő központi gyárból termelést csoportosítanak át külföldi üzemeikbe, egyebek közt Magyarországra.
A nyíregyházi ipari parkban működő Lego Manufacturing Kft. évente átlagosan 1200-1300 embert foglalkoztat. A társaság 200 millió eurós (mintegy 60 milliárd forint) beruházással új gyárat épít Nyíregyházán, amely a tervek szerint 2014-re készül el. A 122 ezer négyzetméteres ipari létesítményben műanyag fröccsöntő üzemet, dekorációs-, feldolgozó- és csomagoló részleget, raktárt, valamint egyéb termelési kiszolgáló gyárrészeket alakítanak ki. (MTI)

Scroll To Top