Stabil növekedés jöhet az USA-ban a negyedik negyedévben

A negyedik negyedév általában erős az Egyesült Államokban, főleg az ünnepi vásárlás miatt, melynek hatását már most láthatjuk. Ezt a jó teljesítményt fokozhatná a fehér ház egy esetleges adóreform bejelentésével. Az olaj kapcsán az e havi OPEC ülésre lesz érdemes figyelni.

A karácsonyi készülődés hagyományosan lökést szokott adni az amerikai gazdaságnak, amely valószínűleg idén sem lesz másképpen. Ami még pozitív irányba tolhatná a mutatókat, az egy esetleges adóreform bejelentése a Fehér Ház oldaláról, de itt egyelőre sok a politikai akadály, kérdőjel, amely meggátolja, hogy ez idén megvalósuljon. A munkaerőpiac is jól muzsikál, a teljes foglalkoztatottság küszöbén van, az infláció kifejezetten alacsony, a reálbérek továbbra is nőnek.

Az elmúlt időszakban egy olajár növekedést láthattunk, ennek főbb okai a pusztító hurrikánok voltam, amelyek az amerikai kitermelést jelentősen visszaszorították. Ez a trend azonban csak időleges, 1-2 hét alatt rendeződik a kitermelés és az export piac. A fő kérdés az olaj piacával kapcsolatban, hogy az novemberben ülésező OPEC döntéshozói meghosszabbítják az egy éve életbe lépett kitermelésre vonatkozó moratóriumot.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top