Spórolj akárcsak egy profi: tippek, hogy sikerrel járj

Mindannyian arra vágyunk, bárcsak jobban tudnánk a pénzzel bánni, viszont ha spórolásról van szó, talán a kezdés a legnehezebb. Nehéz rávennünk magunkat, hogy változtassunk egy-egy apróbb, mindennapos szokásunkon. Sokszor viszont már önmagában az is problémát okoz, hogy egyáltalán felfedezzük, melyek is pontosan ezek a szokások. Cikkünkben összegyűjtjük Neked, hogyan kezdhetsz bele a spórolásba lépésről lépésre.

Kövesd kiadásaidat!

A legfontosabb, így legelső lépés az, hogy tisztában lény vele, pontosan mennyit is költesz. Vezess listát minden költségedről, és mikor azt mondjuk minden, tényleg MINDEN költségedre gondolunk. Ebbe pedig beletartozik minden csésze kávé, háztartási termék és borravaló összege. Ha ez megvan, összesítheted költségeid kategóriánként, például bevásárlás, rezsi, éttermi költségek, majd összevethetet ezen kategóriák összegét.

Készíts költségvetést!

Ha már tisztában vagy vele, pontosan mennyit és mire költesz általában, elkezdhetsz dolgozni a költségvetéseden. Jelöld meg, mennyit költhetsz el egy hónapban, esetleg készíts kategóriákat arra vonatkozóan, hogy mire mekkora keretet szánsz. Fontos, hogy olyan költségekről sem feletkezz meg, amelyek nem havi rendszerességűek: például az autószervíz díja.

 

Költségvetésedben gondolj a félretett pénz kategóriájára is!

Mielőtt még lezártnak tekintenéd költségvetési terved, bizonyosodj meg róla, hogy félretett pénzre is szántál keretet. Ha lehetőséged van rá, próbáld fizetésed 10-15%-át megtakarítani. Ha költségeid olyan magasak, hogy ennyit nem engedhetsz meg, érdemes lehet újra átnézni őket részletesebben, hátha valamelyik kiadásból mégiscsak visszább tudsz venni.

Csak arra költs pénzt, amire igazán szükséges!

Ha már a kiadások csökkentésénél tartunk, nézzük meg, konkrétan mire is érdemes odafigyelni.

Bevásárlás okosan

Ha böngészted már az internetet hasonló témában, akkor tudod, rengeteg bevásárlással kapcsolatos spórolási tipp kering. Fontos, hogy készíts egy ‘tervet’ és egy már kész vásárlási listával érkezz a boltba, hogy ezzel is elkerüld felesleges dolgok megvásárlását. Nem ajánlott éhesen vásárolni menni, hiszen ilyenkor több ételt vagyunk hajlamosak venni, mint amire igazán szükségünk van. Ami viszont mindenképen ajánlott, az a vászontáska használata (ezzel nemcsak spórolsz, de a környezetet is véded), valamint kuponok, pontok gyűjtése, amennyiben van erre lehetőség az adott áruháznál. Végül, de nem utolsó sorban megéri készpénzzel fizetni – így valahogy jobban érezzük a kiadás súlyát.

 

Lakhatási költségek minimalizálása

Manapság az egyik legnagyobb kiadásunkat a lakhatási költségek jelentik, így ezen a területen is van hova fejlődni véleményünk szerint. Ha albérletről, ha saját ingatlanról van szó, abban biztosak vagyunk, hogy nagyon fontos, hogy jól megválogassuk a lakásti és, hogy megbizonyosodjunk afelől, nemcsak minőségben, de árban is megéri a döntés. A Flatfy keresőmotora pontosan ebben segít nekünk. Egy helyen gyűjt össze minden, számunkra releváns ingatlanhirdetést az adott régióban, mi pedig szűrhetünk árra, négyzetméterre, szobaszámra, de általunk megadott, egyéni kulcsszavakra is. Egy ilyen egyszerű eszköz is rengeteget spórolhat nekünk havonta.

Élvezd, ahogy megtakarításaid összege egyre csak nő!

Végül, de nem utolsó sorban a spórolás egyik legfontosabb része az, hogy elismerjük a folyamat sikerességét és, hogy arra reflektáljunk. Az, hogy havonta rápillantunk, mennyit sikerült az adott hónapban félretennünk, nemcsak tovább motivál majd minket, de az esetleges gyengébb, javítandó pontokra is jól rávezethet.

Scroll To Top