Simon-ügy – Jegybanki célvizsgálat a MagNet Banknál

Helyszíni célvizsgálatot indított a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt. székhelyén – az elmúlt napokban a nyilvánosság elé került – egyes bissau-guineai, illetőleg egyéb külföldi állampolgárságú természetes személyek bankszámla-nyitásaival kapcsolatban – közölte az MNB csütörtökön.

A közlemény szerint a jegybank a célvizsgálat során ellenőrzi, hogy megfelelően kezelik-e az egyes külföldi állampolgárságú természetes személyek számlanyitásai kapcsán felvetődő magasabb kockázatokat.
Az MNB vizsgálatának eredményét annak lezárulta után határozatban teszi közzé a nyilvánosság számára – áll a közleményben.
Fáy Zsolt, a bank elnöke az Indexen március 20-án megjelent interjúban közölte, hogy a Simon-ügy kirobbanása után alapos belső vizsgálatot folytattak le, ekkor derült ki, hogy az elmúlt hónapokban a bank 40 ezer ügyfele között felbukkant kilenc “afrikai” is. A MagNet Bank vezetője szerint mind a kilenc bissaui ügyfél 2013. november és 2014. február között jelentkezett be a banknál.
Az Index-interjúban a bankelnök határozottan cáfolta azt, hogy a pénzintézet alkalmazottai hibáztak az ügyben. Szerinte minden esetben követték a megfelelő előírásokat, és a rendelkezésre álló dokumentumok alapján ellenőrizték az adatok valódiságát. A bank nem vonhatta kétségbe az afrikai okmányok eredetiségét, hiszen azokat az adott ország hatóságai állították ki – olvasható a hírportálon.
Fáy Zsolt egyedi számlákról a banktitkokra vonatkozó előírások miatt nem nyilatkozott, a “bissauiak csoportjáról” viszont annyit elárult, hogy közülük nyolcan az Andrássy úti fiókban személyesen nyitották meg számlájukat, egyikük személyazonosságát pedig internetes számlaigénylés után az ügyfél lakásán ellenőrizték az alkalmazottak.
A “csoport” nyolc tagjánál a nyitás után egyáltalán nem volt pénzmozgás a számláján, így azokról pénzmosás gyanúja miatt sem kellett figyelni. A kilencedik bissaui pénzbefizetéseiről viszont a tiltás miatt nem adhatnak ki hivatalos adatokat a nyilvánosság számára – írta az Index.
A lap emlékeztet arra, hogy információik szerint Simon Gábor az afrikai okmány segítségével 75 millió forintnak megfelelő összeget tartott Gabriel Derdak bissaui állampolgárként a pénzintézetben. Bissaui papírokkal nyitott számlája volt a Sólyom Airlines-ügyben ismertté vált Welsz Tamásnak, akit Simon segítőjének tartanak és Fürst György, korábbi VI. kerületi szocialista alpolgármesternek – közölte saját információira hivatkozva az Index.
Az előzetes letartóztatásban lévő Simon Gábor volt MSZP-s országgyűlési képviselőt, az MSZP volt elnökhelyettesét adócsalással, magánokirat-hamisítással, valamint felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítással gyanúsítják. A Magyar Nemzet február 4-én írt arról, hogy egy bécsi számlán Simon Gábornak több száz millió forintja van, amit nem tüntetett fel a vagyonnyilatkozatában.(MTI)

Scroll To Top