Sikeres a lakosságot a fix kamatozású hitelek felé terelő jegybanki program - Gazdasagportal.hu

Sikeres a lakosságot a fix kamatozású hitelek felé terelő jegybanki program

Abszolút sikeres a jegybank által mintegy másfél éve bevezetett, a lakosságot a fix kamatozású hitelek felé terelő program, januárban az új kibocsátások mintegy 95 százaléka már fix kamatozású hitel volt – mondta Banai Ádám, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója szerdán az M1 aktuális csatorna Ma este című műsorában.

Az igazgató arról is beszélt, a minősített fogyasztóbarát lakáshitel nemcsak azért fontos, mert fix irányba tereli a lakossági hitelfelvételt, hanem azért is, mert összehasonlíthatóvá teszi a termékeket, így a bankok kénytelenek versenyezni.
Banai Ádám elmondta: mind a személyi hitelek, mind a lakáskölcsönök dinamikusan nőnek. A nem teljesítés terén is nagyon pozitív tendenciák vannak, jelentősen – az öt évvel ezelőtti mintegy 20 százalékról körülbelül 7 százalékra – csökkent a nem teljesítő hitelek aránya a háztartásoknál. A jegybanknál a továbbiakban is ezt várják, hiszen az új hitelezési szabályok – az adósságfék – is abba az irányba terelik az ügyfeleket, hogy csak olyan mértékben adósodjanak el, amit képesek is lesznek törleszteni – mondta az igazgató.(MTI)

Scroll To Top