Sanghaji szabadkereskedelmi övezet – Több mint félezer vállalat regisztrált az első napon

Több száz vállalat regisztrálta jelenlétét a sanghaji szabadkereskedelmi övezetben annak első munkanapján, kedden, az érdeklődők száma a másfél ezret közelítette – számol be a sanghaji információs központ.

A szervezet statisztikái szerint regisztrációs kérelmet összesen 577 cég nyújtott be, többségében helyi és hazai vállalat, a külföldiek aránya elenyésző. Az egyik legnagyobb nyitást ígérő szektorban, a bankok terén például csupán két külföldi bank, az amerikai Citibank és a szingapúri DBS regisztrált az elsők közt. Más nagy szereplők – így az angol HSBC vagy az amerikai Standard Chartered – korábban ugyan jelezték érdeklődésüket, a jelek szerint ugyanakkor a kivárás stratégiáját választják.
A külföldi szereplők elsősorban a továbbra sem teljes mértékben tisztázott mozgástér, az általános szabályok és a rájuk vonatkozó előírások homályossága, emellett üzleti stratégiájuk átalakításának szükségessége miatt fontolják meg kétszer is a regisztrációjukat – írja a témával kapcsolatos cikkében bankárokat idézve a South China Morning Post napilap.
A sanghaji szabadkereskedelmi övezet az első lépcsőben a 24 milliós metropolisz keleti felén, Putung városrészben 29 négyzetkilométeres területre terjed ki.
A projekt lényege, hogy a zóna területére érkező, ott termelt, átalakított, továbbfejlesztett és újraexportált áruk kereskedelme a hatóságok beavatkozása nélkül zajlik. Az övezetben ezen túl támogató jellegű pénzügyi szolgáltatások, így nemzetközi pénzügyi és kereskedelmi tranzakciók bonyolódnak majd.
A hivatalos bejelentés szerint kamatláb-liberalizációval is kísérleteznek majd, s – az országos gyakorlattal szembemenve – a nemzeti valuta is szabadon átváltható lesz az övezet területén. A pénzügyi szférán túl 17 másik szektorban – így többek közt az egészségügy, a jogi, az utazásközvetítői, a szórakoztatóipari, munkaközvetítői, oktatási szolgáltatások terén – liberalizálják a szolgáltatásokat.(MTI)

Scroll To Top