Roubini: a tavalyihoz hasonló problémák terhelik 2013-at is

Az idei év nem sokban különbözik majd a 2012-estől, a növekedési kilátásokat komoly kockázatok terhelik, és egyre sokasodnak a baljós gazdasági és politikai előjelek – írja Nouriel Roubini, a Roubini Global Economics elnöke a Project Syndicate weboldalon közzétett 2013-as gazdasági előrejelzésében.

A világgazdasági növekedés alakulása az idén is a tavalyihoz hasonló jellegzetességeket mutat majd: többsebességes növekedési ütem jellemzi 3 százalék körüli átlaggal. Átlag alatt, 1 százalék körüli mértékben fognak növekedni a fejlett gazdaságok, a fejlődők pedig 5 százalék körüli GDP-növekedést érnek majd el.
A megszorítások az euróövezet perifériájáról az idén átterjednek más országokra, így az euróövezet magjára, az Egyesült Államokra és – Japán kivételével – más fejlett országokra is.
A kockázatos befektetési eszközök iránt 2012 második felében megélénkült kereslet nem a javuló makrogazdasági alapokra támaszkodott, hanem unkonvencionális monetáris politikai intézkedésekre. A vezető fejlett országok jegybankjai, az Európai Központi Bank (EKB), a Fed, a Bank of England, a svájci jegybank egyaránt alkalmazta a mennyiségi monetáris enyhítés valamilyen formáját. Soraikhoz kormányzati nyomásra az idén csatlakozik a japán jegybank is.
Számos piaci kockázatra kell számítani. Az adózásról létrejött félmegállapodás nem hárította el a költségvetési szakadék (fiscall cliff) veszélyét az Egyesült Államokban. Előbb vagy utóbb ismét iszapbirkózásra kerül sor az adósságplafon miatt.
Az EKB akciói csökkentettek bizonyos euróövezeti kockázatokat, a görög kilépés, az olasz és a spanyol szuverén kötvénypiaci hitelezés megszűnésének a lehetőségét, a devizaunió fundamentális problémáit azonban nem oldották meg. Ezek az év második felében politikai bizonytalansági tényezőkkel párhuzamosan teljes erővel a felszínre törnek majd.
A lakosság gyors elöregedése és a termelékenység alacsony növekedési üteme agresszív strukturális reformok bevezetése nélkül erodálja majd a termelés növekedését, így semmi nem ösztönzi majd a magánszektor a krónikus folyó fizetési mérleg deficit finanszírozására.
Kínának egy újabb monetáris, fiskális és hitelprogrammal kellett megtámogatnia exportra, magas megtakarításra és alacsony belső fogyasztásra támaszkodó kiegyensúlyozatlan és fenntarthatatlan növekedési modelljét. Az év második felére ennek hatása kifullad, és a konzervatív beállítottságú új vezetés valószínűleg nem lesz képes a belső fogyasztás növekedését támogató reformokat bevezetni.
A feltörekvő piacok, közöttük a BRIC (Brazília, Oroszország, India és Kína) gazdasági növekedése lassul, mivel beérik az államkapitalista berendezkedés, a nyersanyag-nacionalizmus, az importtámogatásra támaszkodó iparosítás, a pénzügyi protekcionizmus és a közvetlen külföldi befektetések korlátozásának gazdasági növekedést hátráltató hatása.
Súlyos geopolitikai kockázati tényezők jelentkezésére lehet számítani az idén. Az egész Közel-Kelet a Magreb régiótól egészen Afganisztánig, Pakisztánig súlyos szociális, gazdasági és politikai feszültségektől terhes: az „arab tavaszt” „arab tél” követi majd. Az valószínűtlen, hogy nyílt katonai konfliktus robbanna ki Irán, valamint Izrael és az Egyesült Államok között, az viszont biztosra mondható, hogy Iránt szankciókkal nem lehet jobb belátásra téríteni, ha nukleáris fejlesztési programjáról van szó.
Az éleződő konfliktushelyet miatt emelkedő olajár megállíthatja a nettó olajimportőr országok, az Egyesült Államok, Európa, Japán, Kína és India gazdasági növekedését.
Összességében elmondható, hogy 2013 elején a világgazdaságot fenyegető kockázati tényezők erősödése figyelhető meg – írja Nouriel Roubini, a Roubini Global Economics elnöke 2013-as világgazdasági előrejelzésében. (MTI)

Scroll To Top