Rontotta Argentína adósi besorolását az S&P - Gazdasagportal.hu

Rontotta Argentína adósi besorolását az S&P

A Standard & Poor’s egy fokozattal rontatta Argentína eddig sem befektetési ajánlású államadós-osztályzatát.

Az S&P honlapján az szerepel, hogy az adósi besorolást “B pluszról” “B”re -re gyengítette, ami öt fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapszintjétől.
Az adósi besorolást stabil kilátással látta el a nemzetközi hitelminősítő.
Az S&P új argentin adósi besorolása ezzel a Moody’s és a Fitch szintjére került.
Az S&P a gazdasági növekedés lassulásával, a magas inflációval és az államadósság megugrásával indokolta a besorolás rontását. A hitelminősítő szerint idén 2,5 százalékkal, jövőre pedig már csak 1 százalékkal nő a gazdaság, az infláció jövőre is magas marad, az idei 44 százalék után 25 százalék lesz. A hitelminősítő szerint az argentin peso jelentős elértéktelenedése a dollárral szemben, komoly mértékben növelte az ország adósságterhét. Az S&P számításai szerint az idei államadósság felülmúlhatja a GDP 80 százalékát a tavalyi 50 százalék után.

Az argentin kormány a korábbinál is szigorúbb költségvetési és monetáris kötelezettségeket vállalt szeptember végén a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) korábban kötött hitelmegállapodás végrehajtásának felgyorsításáért és a keretösszeg 7,1 milliárd dollárral, 57,1 milliárd dollárra történő megemeléséért cserébe.
A Standard & Poor’s a kormánynak ezt a vállalását azzal ismerte el, hogy a legújabb adósi besorolást pozitív kilátással látta el.(MTI)

Scroll To Top