Román jegybank: az euróövezethez csatlakozás erőltetése és halogatása egyformán károsak - Gazdasagportal.hu

Román jegybank: az euróövezethez csatlakozás erőltetése és halogatása egyformán károsak

Az euróövezethez csatlakozás és az ehhez szükséges konvergencia erőltetése, illetve halogatása egyaránt káros – jelentette ki szerdán Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója.

A tisztségviselő egy bukaresti konferencián fejtette ki álláspontját, amelynek témája a Románia és Nyugat közötti leszakadás ledolgozása volt. Úgy vélte, alapvető fontosságú a gazdasági növekedés hosszú távú fenntartása anélkül, hogy a makrogazdasági egyensúlyok felboruljanak.
Isarescu elmondta: még vita tárgyát képezi, hogy milyen szintű konvergencia biztosít sikeres csatlakozást az euróövezethez, de úgy vélte, a konvergencia felé vezető helyes irány tartása, illetve a fenntarthatóság még ennél is fontosabbak.

Szerinte Románia felzárkózása nem száz méteres sprint, hanem sokkal inkább maraton kell legyen, ezért Bukarestnek jól be kell osztania energiáját, elsősorban kitartásra és türelemre van szüksége – mondta Isarescu. Hozzátette: a lassú felzárkózásnál vagy a helyben topogásnál csak rosszabb lehet, ha letérnek a helyes útról, jelenleg ugyanis Romániát ez fenyegeti.
Közölte, hogy a román kormány által márciusban létesített bizottság, amelynek feladata előkészíteni az euró bevezetését, várhatóan decemberben teszi közzé első jelentését.
A román kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) rendkívüli kongresszusa március 10-én szavazta meg Liviu Dragnea pártelnök javaslatára, hogy 2024-ig bevezetik Romániában az európai közös fizetőeszközt. A 2008-as nemzetközi gazdasági válság előtt 2019. szerepelt lehetséges céldátumként, de a krízis miatt a politikai döntéshozók meghatározatlan időre elhalasztották a csatlakozást. A román állami intézmények által elfogadott hivatalos céldátum még mindig nincs kitűzve, ezt várhatóan a kormányzati bizottság fogja megszabni.(MTI)

Scroll To Top