Rémálomból valóság – hogyan tovább Törökország?

A törökországi helyzet kapcsán egyelőre nem sok jó sejthető, így amíg nem tisztul a kép, érdemes távol tartani magunkat a török eszközöktől. Erős azonban a fertőzésveszély, hiszen már az európai bankrendszer és a feltörekvő országok devizái is célkeresztbe kerültek, a földrajzi közelség miatt pedig a forint is veszélyben van – figyelmeztet a K&H Alapkezelő.

 

Amikor a török választók tavaly tavasszal megszavazták az alkotmánymódosítást, már sejthető volt, hogy rossz vége lesz, ha Erdogan elnök lehetőséget kap, hogy – például a jegybank függetlenségének megcsorbításával – gyakorlatilag kiiktassa a demokrácia alapjait jelentő fékeket és ellensúlyokat. „A másfél évvel ezelőtt még csak sejthető kockázatok mostanra valósággá váltak: Törökország a szakadék szélén egyensúlyoz, és egyelőre nem látszik, milyen irányba haladnak tovább az események. A befektetők menekülnek, a líra szakad, és mindenki árgus szemmel azt figyeli, mikor lesz hajlandó Erdogan elnök szembenézni a rideg valósággal, és meghozni azokat a fájdalmas lépéseket, mint például a masszív kamatemelés, a szigorú megszorítások vagy akár a bankbetétek befagyasztása, amelyek stabilizálni tudják az ország gazdaságát” – tájékoztatott Hajósi Péter, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója a törökországi helyzet kapcsán.

 

Mire készüljenek a befektetők

„Amíg a török jegybank láthatóan nem tud gátat szabni a líra összeomlásának, és nem tisztul a kép, távol tartjuk magunkat a török eszközöktől, miközben a piacon is az óvatos kivárás látszik. Nagy kérdés azonban, hogy az egyelőre csak török problémák mennyire tudnak megfertőzni más eszközöket. Az európai bankrendszer török kitettsége már fókuszba került, a hasonló cipőben járó feltörekvő országok – főként Dél-Afrika és India – devizái esnek, és a földrajzi közelség miatt a forint is veszélyben van” – hívta fel a befektetők figyelmét Hajósi Péter.

 

Mi vezetett idáig 

A különböző gazdasági és politikai berendezkedések kapcsolata és hatásai egy adott ország lakosságának jólétére régóta vizsgált téma a kutatók számára. Egyik legfontosabb tapasztalat azonban, hogy a kirekesztő, autoriter politika kizsákmányoló gazdasághoz vezet, ami előbb-utóbb gazdasági lemaradást és a társadalom többsége számára szegénységet eredményez, ahol a jólét csak egy szűk elit kiváltsága. Ennek mintapéldája zajlott le a szemünk láttára Törökországban: egy olyan országban, ahol az elit bármikor kisajátíthatja a sikeres vállalkozásokat; ami még a hazai befektetők számára sem vonzó, és ahol nem kívánnak beruházni, fejleszteni. A befektetők így elmenekültek, a török gazdaság pedig súlyosan lemaradt a világgazdasági versenyben.

 

 

A K&H Csoport

Az ország egyik vezető és országosan több mint 4000 munkatársat foglalkoztató pénzintézeteként a K&H célja, hogy ügyfelei igényeit minden időben magas szinten elégítse ki, és a lehető legteljesebb termékpalettát nyújtsa számukra. A K&H országszerte 206 lakossági fiókot működtet, és mintegy 1 millió lakossági, kkv és vállalati ügyfelének kínál pénzügyi szolgáltatásokat. A magyar gazdaság működését több mint 2,1 billió forintnyi kihelyezett hitel- és hiteljellegű állománnyal segíti háztartások, kisvállalkozások, vállalatok és önkormányzatok finanszírozásán keresztül. A cégcsoport teljes tevékenysége hozzávetőlegesen 4000 magyar beszállítónak és mintegy 700 banki és biztosítási ügynöknek biztosít rendszeres megrendeléseket és tevékenységet.

 

 

K&H Bank

  1. I. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS konszolidált, nem auditált): 259 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS konszolidált, nem auditált): 2981 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS konszolidált, nem auditált): 15,1 milliárd forint

 

K&H Biztosító

  1. I. negyedévének végén:

saját tőke (IFRS, nem auditált): 12 milliárd forint

mérlegfőösszeg (IFRS, nem auditált): 170 milliárd forint

biztosítástechnikai eredmény (IFRS , nem auditált): 1,4 milliárd forint

adózás utáni eredmény (IFRS, nem auditált): 1,0 milliárd forint

 

K&H Alapkezelő

  1. I. negyedévének végén:

teljes kezelt vagyon: 974 milliárd forint

K&H alapokban kezelt vagyon: 802 milliárd forint

intézményi ügyfelek kezelt vagyona: 172 milliárd forint

Scroll To Top