Rekordszinten van a segélyen élők száma Japánban

Nyolc hónapja folyamatosan nő, és az ország történetében a legmagasabb szintre emelkedett a szociális segélyekben részesülők száma Japánban az egészségügyi, munkaügyi-, és népjóléti minisztérium által szerdán közzétett adatok szerint.

A szigetországban tavaly decemberre 2,1 millió ember és több mint 1,5 millió háztartás szorult segélyre – írta a minisztériumi statisztikákra hivatkozva a Kyodo hírügynökség.
Habár a japán gazdaság az előző év negyedik negyedévében kilépett a recesszióból, a szerdán közölt adatok alapján a mérsékelt gazdasági növekedés egyelőre javított a legszegényebb rétegek helyzetén.
A szigetország munkanélküliségi rátája ugyan csupán 4,2 százalék volt decemberben, de szakértők szerint a nők és fiatalok alacsony munkaerő-piaci részvétele miatt ez a szám nem jellemzi hitelesen Japán foglalkoztatási helyzetét.
A legtöbb segélyre szoruló a legidősebb korosztályból került ki. A szociális juttatásokat kapók 40 százaléka 65 éven felüli volt, míg a beteg vagy sérült embereket gondozó háztartások közül csaknem 300 ezer részesült állami segélyben.
Ezzel párhuzamosan folyamatos növekedést mutat azon segélyre szoruló háztartások száma is, amelyeknek van munkaviszonnyal rendelkező tagja. E kategóriából decemberre 289 ezer család folyamodott segélyért.
A romló adatok ellenére a december végén hivatalba lépett új kormány korábban jelezte, hogy számottevően csökkenteni akarja a segélyezésre elköltött összegeket, mivel azok egyre komolyabb lyukat ütnek a fejlett világban legnagyobb, a GDP kétszeresét meghaladó államadóssággal küzdő Japán költségvetésén.(MTI)

Scroll To Top