Rekordszinten a nem teljesítő hitelek aránya az eurózónában

Az eurózónában  rekordszintre emelkednek az idén a nem teljesítő hitelek, arányuk elérheti a 7,5 százalékot, a helyzet azonban már jövőre javulhat és  a hitelezés is bővülhet – állapítja meg az EY (korábban Ernst & Young)  Európai Banki Barométere, amelyet kedden hozott nyilvánosságra a tanácsadó cég.Seregdy Tamás, az EY üzleti tanácsadási szolgáltatások üzletágának igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemeli, hogy a pénzügyi szektor teljesítménye szorosan összefügg az eurózóna jelenlegi gazdasági helyzetével. A jelenlegi helyzetben az eurózóna bankjainak egy jelentős része továbbra is a hatékonyság növelésére koncentrál, rövid távú költségcsökkentési és mérlegjavító intézkedéseket hajt végre a profitabilitás növelése érdekében – mutatott rá a szakember.
Az EY előrejelzése szerint jövőre már javulás várható ezen a területen is, 2017-re pedig 4,3 százalékra csökkenhet a nem teljesítő hitelek aránya. A gyorsjelentés rámutat arra, hogy az idei visszaesést követően az eurózónában jövőre már lassan, de bővülni fog a hitelezés. 2014-ben a növekedés 3 százalékos lehet, a 2017-ig tartó időszakban pedig összességében 17 százalékos bővüléssel lehet számolni.
Az EY előrejelzése kiemeli, hogy az Európai Központi Bank (EKB) tervezett intézkedéseinek eredményeként akár 1500 milliárd euróval csökkenhet a pénzintézetek mérlegfőösszege az eurózónában.
Véleménye szerint Magyarországon a bankszektor éberségét a nyári és az őszi hónapokban is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hitelezési programjának gyakori változása, a tranzakciós adó emelése, a betétek adóztatása, a devizahitelek átváltásával kapcsolatos tervek tartják fenn.
A devizahitelek átváltásának kérdése további teherviselést, azaz tőkeigényt jelenthet egyes bankoknak, és megrendítheti a beléjük vetett bizalmat, amely akár középtávra is visszavetheti a hitelezést. Jó hír ugyanakkor, hogy a nyugtalan időszak ellenére egyes bankok célzott piaci fejlesztésekbe kezdtek, amelyeknek előnyei hamarosan láthatóvá válnak – tette hozzá.
Az EY könyvvizsgáló, adó-, tranzakciós és üzleti tanácsadást nyújtó vállalat. Magyarországon 1989 óta van jelen, 500 munkatársat foglalkoztat.(MTI)

Scroll To Top