Rekordbírság a külföldi tejipari cégeknek Kínában

Hat külföldi bébitejpor gyártójára szabtak ki rekordösszegű – összesen 670 millió jüanos, vagyis 24,6 milliárd forintos – bírságot Kínában – közölte a kínai nemzeti fejlesztési- és reformbizottság bejelentése nyomán a helyi média szerdán.Az árrögzítésben vétkesnek talált vállalatok a Biostime, a Mead Johnson, a Dumex, az Abbot, a Friesland és a Fonterra.
A Biostime-t 163 millió jüanra (csaknem 6 milliárd forint), vagyis 2012. évi bevételének 6 százalékára büntették, mert „súlyosan megsértette a monopóliumellenes törvényt és nem tett lépéseket a helyzet megváltoztatására”. A Mead Johnson bírsága 204 millió jüan (7,5 milliárd forint), a tavalyi bevételének 4 százaléka, azért is, mert nem működött aktívan együtt a vizsgálat során.
A Dumex, az Abbott, a Friesland és a Fonterra egyaránt 2012. évi bevételének 3 százalékát kell, hogy büntetésként kifizesse. Valamennyien együttműködtek a vizsgáló hatósággal és változtattak korábbi gyakorlatukon – közölte a hatóság illetékese. Három további vállalat, a Wyeth, a Beingmate és a Meiji megúszta büntetés nélkül, mert „együttműködtek, fontos bizonyítékokat szolgáltattak be és helyreigazították tevékenységüket”.
Az árrögzítés gyanúja miatti vizsgálatot a kilenc vállalat ellen márciusban indította a kínai kormányszerv, mivel kiderült, a cégek a viszonteladók számára minimumárat szabtak meg. Azok, akik ez alatt adták tovább az árut, büntetéssel sújtották. Mindezek következtében a tejpor árak tartósan magas szinten maradtak, a piaci verseny korlátozottá vált, a fogyasztók érdekei sérültek – indokolt a hatóság.
A kínai piacot legutóbb az új-zélandi Fonterra tejipari óriásvállalat rázta meg, miután kiderült, hogy az általa exportált tejsavó fehérje csaknem negyven tonna mennyiségben botulizmust, ismertebb nevén kolbászmérgezést okozó baktériumot tartalmazott. Theo Spierings, a cég vezetője Pekingbe utazott és bocsánatot kért minden érintettől.
A világ legnagyobb tejtermék exportőre szerdán bejelentette, hogy a szennyeződést emberi mulasztás okozta, és már valamennyi veszélyeztetett terméket visszavonták. Spierings megerősítette, a fehérjekoncentrátumuk felhasználásával készülő tejpor már semmiféle kockázatot nem jelent a fogyasztók számára.(MTI)

 

Scroll To Top