Reklámadó – Rogán: a Fidesz kész változatlan formában elfogadni a javaslatot

Egyhangúlag támogatta a Fidesz képviselőcsoportja kedden a reklámadóról szóló előterjesztés elfogadását, és úgy határozott, hogy a javaslatot, ha kell, változatlan formájában is jóváhagyja az Országgyűlésben – közölte Rogán Antal, a kormánypárt frakcióvezetője budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus azt mondta, egyelőre nem ismeri a reklámadó-javaslatot érintő esetleges változtatási szándékokat, de jelezte, kedd este összeül a Fidesz frakcióelnöksége, amely áttekinti a módosító indítványokat – ha lesznek. Véleménye szerint ugyanakkor nincs értelme “jelentős változást végrehajtani” a reklámadó-előterjesztésen, amelyről az Országgyűlés – kivételes eljárásban – szerdán szavazhat.
Rogán Antal azt azonban hozzátette, hogy az új adóról az ősszel, az adótörvények vitájakor még lehet majd egyeztetni, lehet rajta módosítani, vagyis a reklámadóra “ebben az évben még mindenképpen vissza fogunk térni”.
Megjegyezte egyúttal, a kormány képviselője arról tájékoztatta, hogy a kabinet rövidesen kezdeményezi a büdzsé módosítását – a közműcég-vásárlások átvezetése miatt -, vagyis várhatóan a jövő héten megnyílik a költségvetési törvény vitája, így az Országgyűlésben akár a reklámadó-bevételről is lehet majd tárgyalni.
A reklámadóval kapcsolatban egyébként megerősítette korábbi álláspontját, amely szerint az új adó azokat a vállalkozásokat sújtja a legjobban, amelyek a legnagyobb reklámbevételt érték el, “ebben semmi meglepő nincsen”, ez a közteherviselés kiteljesítése.
“A baloldalról mindig az emberekkel, a családokkal szemben szoktak progresszív adót követelni, mi azt gondoljuk, a progresszív adózásnak nem itt van a helye” – fogalmazott a frakcióvezető, aki azt is mondta, hogy a bankadó és a távközlési adó bevezetésekor ugyanazokat a “fenyegetéseket” hallották, mint most, a reklámadó miatti esetleges elbocsátások emlegetésekor.
A fideszes politikus természetesnek nevezte a tiltakozásokat, de szerinte “a reklámadónak és az újságírás tartalmi vonatkozásainak” nincs semmi közük egymáshoz.
Rogán Antal a gazdasági bizottság elnökeként arról is beszámolt, hogy a testület ülésén fel fogják kérni az Állami Számvevőszéket (ÁSZ) az áprilisi országgyűlési választáson induló, állami kampányfinanszírozásban részesülő összes, a parlamentbe be nem kerülő jelölt és jelölőszervezet gazdálkodásának ellenőrzésére.(MTI)

Scroll To Top