Reggeli elemzés: RC – Ez bizony nem sikeredett túlzottan szépségesre – 2019.08.01

Ez bizony nem sikeredett túlzottan szépségesre… 1 százalék feletti mínuszban zárt a DOW, a Nasdaq és az SP500 index is. A DOW 30 index 333 pontos esése különösen csúnya, mivel 26864 ponton zárt, így vissza-tesztelte a 26951 pontos előző csúcsot, de ha nem indul innen emelkedésnek, akkor JAJ!

Reggeli hírlevél

Nemzetközi Értékelés
Köszönöm a sok kérdést a “hogylétem” felől, megvagyok és el sem fogok pusztulni, sőt nem is fertőzök, így újra hívok Mindenkit arra: ha kérdése van, érdeklődik vagy csak a ma esti előadás végén szeretné hallani a véleményemet “a nemzetközi helyzet fokozódásáról” (Virág Elvtárs), vegyen részt ezen az estén az ENEFI esten, ahol az ENEFI mellet a Randomról is fogok beszélni (1053 Bp. Kossuth Lajos utca 7-9. Eurostars Hotel). Jól esik, hogy megesik: az emberek emberiek. Többed magammal évtizedek óta építjük Magyarországon a lakossági értékpapír kereskedelmet. Szoktam mondani, hogy nem kell géniusznak lenni, elég ha valaki sok időt tölt a “lehetetlenben”. Így a lehetetlen sokszor lehetségessé válik. Született tehetség egy Hosszú Katinka, egy Puskás Ferenc és számos magyar és külföldi óriás tehetség. Az ember néha próbára teszi magát. Karcsúbb koromban, aktív edzés mellett ugrottam én úgy be a battai úszómedencébe (volt benne víz is), hogy megúszom Egerszegi Krisztina idejét, hiszen férfi vagyok, erőtől duzzadó (akkoriban) és nem egy Leányka (tehetségéből és teljesítményéből adódóan minden elismerésem és ámulatom Egerszegi Krisztináé volt és maradt…). Dupla időt úsztam. Elgondolkodtam. Kár ezt erőltetni. De tudják mit? Legalább volt önbizalmam! Az önbizalom oda vezetett, hogy megpróbáltam és pontosan tudtam, mennyire a közelébe sem vagyok. Ha 20 százalékkal rosszabbat úszom száz méteren, komolyan mondom próbálkoztam volna tovább, de Egérke idejének a duplájával mit lehet kezdeni? Belátni, hogy az nem nekem való. Pedig komolyan mondom jól úszom. Jól, de nem elég jól. Így úsztam tovább a lakossági online értékpapír kereskedelemben és kicsit nagyképűen, de azt gondolom: ebben a műfajban idehaza még az én időmet nem úszták meg. Azt gondolják túl magabiztos vagyok? Lehet, de az én motivációm mára már közel sem alapvetően a pénz. Hogy akkor mi? Tartsanak velem ma este és beszélni fogok róla! Kívánok Mindenkinek kitartást az izzasztó melegben, de csodás nyári napot. A megfázásom már jórészt el is illant a ma estére fókuszálva! Azzal viszont messzemenőkig egyetértek, hogy a világ hamis és nem a jótéteményekkel van kikövezve a sokfelé vezető úthálózata. Ráadásul minden, de minden relatív, olvassák csak a jótevést: – Anyu, adj egy ötszázast! – kéri Móricka édesanyját. – Minek, kicsim? – A sarkon áll egy bácsi, neki kellene. – Látod, Móricka, ez szép tőled. Biztos koldulásból él a szegény öreg. – Hát nem éppen. Fagylaltot árul.” (kénytelen voltam átírni a szövegben a százast, mert hol van mát, hogy száz forintért fagyit lehetett kapni?) Semleges
Ez bizony nem sikeredett túlzottan szépségesre… 1 százalék feletti mínuszban zárt a DOW, a Nasdaq és az SP500 index is. A DOW 30 index 333 pontos esése különösen csúnya, mivel 26864 ponton zárt, így vissza-tesztelte a 26951 pontos előző csúcsot, de ha nem indul innen emelkedésnek, akkor JAJ!
Volt is öröm, meg végül nem is lett öröm. Hogy van ez? 0,25 százalékkal vágott a FED az irányadó kamatrátán. Eddig rendben volt, bár a döntést nem követte eufória. Majd jött az értékelés, amiben a FED elnöke azt nyilatkozta, hogy itt nincs szó ciklusról, csupán egy egyszeri beavatkozásról. Nem tetszett a piacnak, hogy nem lett újabb lazításra utaló megjegyzés a jövőre nézve. Ezután nekilendült a szakadás az amerikai piacokon.
Bezzeg a dollár gyors erősödésnek indult és az euróval szemben 1,1 közelébe jutott.
Írjunk jót is: Az APPLE még a szakadó piacon is tudott emelkedni miután közzétette negyedéves számait. Igaznak bizonyult a vezetőség terve, már korántsem az IPHONE eladások a legnagyobb volumenűek, a szolgáltatások részaránya óriási lendülettel növekedik. 2 százalékot meghaladóan tudott nőni az árfolyam, függetlenül a nagy piaci eséstől. ++
Magyar Értékelés
Tegnap mindössze 76 pontot esett a magyar piac, de 14 Mrd forintos forgalommal zárta a július utolsó napját. Tessék felkészülni jön a következő MSCI átsúlyozás augusztusban, amivel szintén csökken a magyar papírok súlya, ez az előző alkalommal erősen megütötte az OTP árfolyamát. A Budapesti Értéktőzsde indexe 40767 ponton áll, a 39000-41000 pontos sávban, valószínűtlen, hogy a mai nap pozitív véget érne.
MOL: Holnap gyorsjelentés. A piac minimális visszaeséssel számol a tavalyi negyedéves számokhoz képest y/y. Itt találják a várakozást: https://www.portfolio.hu/vallalatok/energia/nem-az-idei-masodik-negyedevben-fog-csucsokat-donteni-a-mol.332657.html . Fontos megjegyezni, hogy az OMV is jót jelentett a napokban, amire emelkedett az árfolyama. A MOL részvény tegnap kerek 3000 forinton zárt, egész nap adták a részvényt.
12250 forintra esett az OTP árfolyama. kulcskérdés a 12000 forintos szint. A mai napon sok minden eldőlhet a vezető részvényünkkel… (A nemzetközi piacok teljesítménye miatt.)
Csúfos esés a Telekomnál, 427,5 forinton zárt a részvény, így lassan visszalépünk a 410-427 forintos előző sávba. Csúnya fals kitörés lenne a dologból…
Csak a Richter. Az egyébként is defenzív részvénynek minősülő papír (gyógyszergyártás szektora) tegnap még emelkedni is tudott és 5185 forinton zárta a szerdai napot. +
 

 

Indexek
S&P 500 2 980,38 (-32,80 -1.09%)
Dow Jones Ind 26 864,27 (-333,75 -1.23%)
DAX 12 189,04 (41,80 0.34%)
NIKKEI 21 521,53 (-187,78 -0.86%)

 

BÉT előző záró
BUX 40 767,60 (-76.18 -0.19%)
OTP 12 300 (-100 -0.81%)
MTELEKOM 428 (-7.5 -1.72%)
RICHTER 5 185 (+25 +0.48%)
MOL 3 000 (-4 -0.13%)

 

 


Kapcsolat:

www.randomcapital.hu

Tel: +36 1 501 3300
Email: info@randomcapital.hu

Scroll To Top