Rég nem látott pesszimizmus uralkodik a WTI olaj piacán

Meglehetősen pesszimista képet festett az olaj piaca az elmúlt időszakban, az idei év mélypontjára esett a WTI. Ugyanakkor kontraindikátorként jelen van az a jelenség, hogy a piacon jelentősen lecsökkent a nettó long pozíciónáltság – mondta el Rövid Szabolcs, a Concorde elemzője.

Az elmúlt hetek látványos mozgásokat eredményeztek az olaj piacán, az idei éves mélypontjára esett a termék, rég volt ilyen pesszimista a befektetői hangulat. A befektetők elsősorban a túlkínálatos piac miatt aggódnak, a növekvő líbiai és nigériai termelés mellett tovább növekszik az amerikai működő olajfúró kutak száma, miközben a készletek szintje is továbbra is magasan van.

Mindezekkel együtt nagyon jelentősen lecsökkent az olajpiacon a nettó long pozícionáltság, ez alapján elképzelhető egy konszolidáció az olaj árfolyamában a 42-43 dolláros szint környékén. Fontosak lesznek a héten érkező készletadatok is, ahhoz, hogy érdemben el tudjon indulni az árfolyam felfelé, szükség lenne a készletek trendszerű csökkenésére is, a szerdai nap emiatt fontos lehet.

Érdemes lesz még figyelni a hét utolsó kereskedési napján érkező inflációs adatokra is Amerikából és Európából, a nagy kérdés, hogy mennyire tekinthető átmenetinek az inflációban bekövetkezett lassulás. A FED döntéshozói többször hangsúlyozták, hogy kivárnak a következő kamatemelés előtt, emiatt is fontosak lehetnek a pénteki számok.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top