Quaestor – Tuzson Bence: a bankok okozták a bizonytalan helyzetet

A Fidesz és a kormány mindent megtett, hogy a Quaestor-károsultak megkapják kártalanításukat, a bizonytalan helyzetet a bankok idézték elő azzal, hogy az Alkotmánybírósághoz fordultak – mondta a Fidesz frakció-szóvivője csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Tuzson Bence arra a felvetésre, hogy van-e a törvényalkotónak felelőssége a kialakult helyzetben, azt mondta: ők mindent megtettek annak érdekében, hogy az emberek megkapják a kártalanításukat, a bizonytalan helyzetet a bankok idézték elő azzal, hogy az Alkotmánybírósághoz fordultak. Mivel a bankoknak, a bankrendszernek és a brókercégeknek általánosságban felelősségük van ennek a helyzetnek a kialakulásában, – bár a jogukkal éltek – nem volt ildomos az Alkotmánybírósághoz fordulniuk – jelentette ki.
A Fidesz és a kormány azt szeretné, ha az eredeti terveknek megfelelően lehetőleg mindenkit kártalanítsanak ebben az ügyben. Jó volna, ha az Alkotmánybíróság mielőbb döntene, és nem gördülne akadály a kifizetések törvényesen teljesülése elé – mondta a frakciószóvivő.
A Quaestor-károsultak csoportja szerdán közleményben tiltakozott a kártalanítás eddigi menete és a hivatalos tájékoztatás miatt. Közleményükben azt írták, hogy a Befektető-védelmi Alap által működtetett QKKA (Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja) nem tartja be a törvényt. A kötvények kárrendezésére vonatkozó Quaestor-törvény jelenleg is hatályos, miután a törvény felfüggesztésére a magyar jogrendszerben kizárólag az Alkotmánybíróság jogosult, amely ezt a “mai napig nem tette meg, mert senki nem is kérte”. Így a QKKA egy hatályos törvényt nem tart be – fogalmaztak.(MTI)

Scroll To Top