Quaestor – Az Együtt nem támogatja a brókerpiac rendbetételéről szóló fideszes javaslatot

Az Együtt nem támogatja majd az Országgyűlésben a brókerpiac rendbetételéről szóló fideszes javaslatot – mondta Szigetvári Viktor, a párt elnöke vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Szerinte Orbán Viktor miniszterelnöknek van felelőssége van az ügyben, mert nem intézkedett időben, és ezzel méltatlanná vált a pozíciójára.
Közölte: az Együtt csak olyan javaslatot tud támogatni, amely nélkülözi a demagógiát, ezért is utasítják el Rogán Antalnak, a Fidesz képviselőcsoport vezetőjének javaslatát, és nem járulnak hozzá szavazatukkal a házszabálytól való eltéréshez szükséges négyötödös többség eléréséhez. Hozzátette: úgy látják, a fideszes javaslat “haszontalan” és nem old meg semmit a Quaestor károsultak problémájából. Elmondta, arra fognak törekedni más ellenzéki pártokkal együtt, hogy közös módosító indítványokat nyújtsanak be a törvényhozásnak a brókerbotrányok áldozatainak kártérítése érdekében.
Közölte azt is, az Együtt hétfőn részt vesz az ellenzéki pártok az ügyben tartandó következő egyeztetésén. Szigetvári Viktor szerint a Magyar Nemzeti Banknak a saját profitjából kellene hozzájárulnia az érintettek kártalanításához. Az Együtt álláspontja szerint hibás az a fideszes koncepció, amely kizárólag a magyar banki és tőkepiacra kívánja rányomni azt a 150-200 milliárd forintos kárt, amelyet “a fideszes állam, a fideszes jegybank, a fideszes ügyészség és a fideszes kormány” hibájából nőtt ekkorára. Azt mondta, olyan javaslatot tudnak támogatni a parlamentben, amely a Quaestor-ügyben elismeri az állam kártérítési felelősségét. Közölte, ezért nem értenek egyet azzal, hogy a kártalanítást teljes mértékben a Bevából fizessék ki. Szerintük a megoldás az lenne, ha a Beva a kártalanításból kisebb, míg a jegybank nagyobb szerepet vállalna, összességében a Beva értékhatáráig. Az ellenzéki politikus arról is beszélt, egyetértenének egy, a miniszterelnökkel szembeni bizalmatlanság kifejezésével és egyetértenek azzal a szándékkal is, hogy kezdeményezzék az Országgyűlés feloszlatását. Azt is mondta, szégyennek tartja, hogy két és fél hetet kellett várni bármilyen érdemi nyomozati cselekményre Tarsoly Csaba, a Quaestor tulajdonosa ügyében.(MTI)

Scroll To Top