Putyin: Oroszország megsemmisíti a terroristákat

Oroszország egészen addig küzdeni fog a terroristák ellen, amíg meg nem semmisíti őket – jelentette ki az orosz államfő kedden Habarovszkban.

“Meghajtjuk fejünket a kegyetlen terrorakciók áldozatai előtt. Meggyőződésem, hogy keményen és következetesen folytatjuk a küzdelmet a terroristák ellen a teljes megsemmisítésükig” – mondta Vlagyimir Putyin.
Az elnök a távol-keleti városba utazott, támogatását kifejezve a régióban a nyáron pusztító árvíz károsultjaival és onnan közvetítette a televízió a szokásos újévi köszöntő beszédet. Putyin azt mondta, hogy az elmúlt évben Oroszországban problémákkal kellett szembenézni és komoly megpróbáltatásokra kellett választ adni, közöttük a Volgográdban történt példa nélkül álló terrorakciókra és méreteiben szintén példa nélkül álló távol-keleti természeti csapásokra.
Az Amur folyó nyári áradása rendkívüli károkat okozott Kína után Oroszországban is. Az orosz Távol-Keleten az utóbbi 115 évben nem volt példa ilyen méretű árvízre. A természeti csapás több mint 183 ezer embert érintett az Amuri régióban, a Zsidó Autonóm Területen és a Habarovszki régióban.
A lenta.ru című orosz internetes hír-és elemző portál felhívta a figyelmet, hogy az orosz Távol-Kelet egyes régióiban korábban sugárzott köszöntőjében Putyin nem tett említést a volgográdi merényletekről. A robbantásokra is kitérő, újabb elnöki televíziós beszédet Habarovszkban rögzítették. Az új köszöntő így két perccel hosszabb lett.
A független orosz média azt is megjegyezte, hogy az orosz államfő egy nappal az első volgográdi, a vasútállomáson elkövetett véres terrorakciót követően, az ugyancsak a dél-oroszországi nagyvárosban lezajlott, egy trolibusz utasai ellen elkövetett robbantás után fejezte ki együttérzését az áldozatok családtagjaival és kívánt mielőbbi gyógyulást a sebesülteknek. Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő sajtószolgálata az év utolsó napján adott ki ilyen közleményt.
Közben a hétfői volgográdi robbantás újabb súlyos sérültje halt meg. A két merénylet halálos áldozatainak száma így 34-re emelkedett. Az orosz egészségügyi minisztérium közlése szerint a két merényletben összesen 72 ember sebesült meg, közöttük gyermekek is. Hatvankét sérültet továbbra is volgográdi és moszkvai kórházakban kezelnek.(MTI)

Scroll To Top