Putyin: Oroszország a jelenlegi afgán hatalom fennmaradását segíti a nemzetközi erők kivonulása után is

Oroszország segíteni fogja a jelenlegi afganisztáni hatalmat abban, hogy ellenőrzése alatt tartsa a helyzetet az országban azt követően is, hogy onnan kivonulnak a nemzetközi biztonsági erők – közölte Vlagyimir Putyin a Független Államok Közössége tagállamainak hírszerzési vezetőit fogadva csütörtökön.

Az orosz elnök a Moszkva környéki novo-ogarjovói rezidenciáján tartott megbeszélésen a Kreml és közép-ázsiai szövetségesei évek óta hangozatott aggodalmát ismételte meg. Hangsúlyozta: Oroszország és a közép-ázsiai államok biztonságát veszélyezteti, hogy a NATO az év végére kivonja valamennyi harcoló alakulatát Afganisztánból.
“Mindannyian tökéletesen értjük és folyamatosan arról beszélünk, hogy ettől (a biztonsági erők kivonulásától) nem lesz jobb és nem lesz nyugodtabb a helyzet, és az események bárminemű alakulására fel kell készülnünk” – mondta.
“Természetesen reméljük a legjobbakat, és abból indulunk ki, hogy a hivatalos (afgán) hatalom kezében tartja majd az ellenőrzést a helyzet felett. Mindenféle módon segíteni fogunk ebben” – tette hozzá Vlagyimir Putyin.
A politikus azt is kijelentette, hogy Oroszország a továbbiakban is segítséget nyújt a szakemberképzésben a Független Államok Közössége (FÁK) tagállamai titkosszolgálatainak. Arra szólította fel a hírszerzési szolgálatok vezetőit, hogy egyesítsék erőfeszítéseiket a hatékonyabb munka érdekében.
A FÁK-tagállamok hírszerzési, titkosszolgálati vezetőinek moszkvai tanácskozásán nem vett részt sem az Afganisztánnal határos Türkmenisztán, sem pedig Ukrajna képviselője.(MTI)

Scroll To Top