Profession.hu: a munkáltatók a dolgozók alig felének fizetik ki a pluszmunkát

A munkáltatók a pluszmunkát vállaló dolgozók 49 százalékának mindig vagy többnyire kifizetik, 44 százalékának azonban még sosem fizették ki a többletmunkáért járó plusz juttatásokat – derül ki a Profession.hu online álláskeresési oldal felméréséből, amelyről csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t.

A Profession.hu 3310 ember bevonásával készített reprezentatív felmérést, amelyben a munkavállalók véleményét és tapasztalatait mérte fel a hivatalos munkaidő után végzett munkáról.
A vizsgálatban résztvevők 29 százaléka arról számolt be, hogy legalább havi, 23 százaléka pedig arról, hogy heti rendszerességgel dolgozik többet hivatalos munkaidejénél. Ráadásul a felmérést kitöltők 74 százaléka még sosem jelezte felettesének, ha többlet munkát vállalt – olvasható a weboldalon ismertetett kutatásban.
A felmérés szerint a hivatalos munkaidejükön túl legtöbbet dolgozók 35 százaléka férfi, 57 százaléka alacsony képzettségű, 32 százaléka vidéken él.
A felmérés a túlórák vállalásának okaira is választ keresett. Az alternatívák közül a megkérdezettek 10 százaléka a többletkereseti lehetőséget, 35 százaléka a “túl sok munkát”, 8 százalékuk pedig a “mások helyett is dolgozni kell” opciót jelölte be. Szintén ennél a kérdésnél a munkavállalók 7 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a munkaadó elvárja a túlórát, 3 százalékuk pedig a munkamániát jelölte meg.
A válaszadók a vizsgálat következő részében az esetleges megoldási módokra is javaslatokat tehettek. Ennek keretében 44 százalékuk a munkaerő-felvételben, 26 százalékuk pedig a magasabb jövedelem kialakításában látta a helyzet normalizálódásának kulcsát.(MTI)

Scroll To Top