Pristinai napilap: nem volt sikeres a koszovói kormány első száz napja

Nem hozott emlékezetes sikereket a koszovói kormány első száz napja, sőt, fennállása óta a pristinai kabinetnek több kudarcot kellett elkönyvelnie – írta honlapján csütörtökön a Koha Ditore című pristinai napilap.

Az újság szerint a jobbközép politikai irányultságú Isa Mustafa kormányának első száz napját az utóbbi évtized legnagyobb mértékű elvándorlása, folyamatos tüntetések, tiltakozások és belpolitikai súrlódások jellemezték.
A Koha Ditore emlékeztetett arra, hogy december óta a tanárok, a bányászok és a bírák is sztrájkba léptek, s több kormányellenes tüntetést is szerveztek. Emellett menesztették a kormányból az egyik szerb minisztert, ami miatt a szerb kisebbségi képviselők bojkottálták a parlament üléseit. Ráadásul – írta a pristinai lap – Isa Mustafa mellől még saját pártja, a Koszovói Demokrata Szövetség (LDK) képviselőinek egynegyede is elpártolt.
Az újság emlékeztetett arra is, hogy az új kormány felállása után száz nappal sem teljes a kabinet, több miniszterhelyettest még nem is neveztek ki.
A pristinai kormány tagjai nem kívánták véleményezni a kabinet első száz napját, az ellenzéki Ramush Haradinaj, a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) nevű párt elnöke – aki az ellenzék miniszterelnök-jelöltje is volt – viszont sajtótájékoztatóján “alvó kormánynak”, “pizsamás kormánynak”, valamint “a maffia, az alvilág és a szervezett bűnözés kormányának” nevezte a Mustafa-kabinetet.
A koszovói parlament december 9-én – fél évvel az előre hozott választások után – szavazta meg az Isa Mustafa vezette kormányt, ezzel a politikus a 2008-ban függetlenné vált balkáni ország második miniszterelnöke lett. A féléves politikai hiátusnak azonban számos negatív következménye lett, leállt például az ország európai integrációjának folyamata, és sem a háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi törvényszékről, sem a koszovói hadsereg megalakításáról szóló törvényt nem fogadták el.
Emellett tovább várat magára a hatalmas mértékű munkanélküliség és a szegénység enyhítése, valamint Koszovó nemzetközi helyzetének a rendezése.(MTI)

Scroll To Top