Piaci előrejelzés: A fekete hétfőt nem követte fekete kedd a sanghaji tőzsdén

A hétfői 5,3 százalékos mínuszt nem követte újabb jelentős gyengülés a keddi kereskedési napon Sanghajban, a trend az elemzők szerint ugyanakkor továbbra is lefelé mutathat.

Fekete hétfőként emlegeti a kínai gazdasági sajtó a hétfői tőzsdei kereskedést Sanghajban, mivel a papírok csaknem négy éve nem látott mínuszban zárták a napot. A Shanghai Composite Index 5,3 százalékos csökkenéssel, 1963,24 pontra esett, ez a 2009. augusztus végi értéknek felel meg, és jelentősen elmarad a tavalyi évzáró 2269,13 pontos értéktől.
A csökkenés kedd délelőtt is folytatódott, a kompozitmutató nap közben a 2008. decemberi értékre, 1849,65 pontra csökkent, majd a nap végére 1959,51 pontra korrigált, amely hétfőhöz képest mindössze 0,2 százalékos csökkenés.
A folyamatot a múlt heti hitelszűke váltotta ki, a hitelezés ugyanis csütörtökön és pénteken gyakorlatilag befagyott az országban. Az egynapos kamatlábak június eleje óta növekedést mutattak, a kínai központi bank pedig – korábbi gyakorlatával ellentétben – nem nyitotta meg pénzcsapjait a likviditásszűke feloldására. A jegybank ezzel a kínai bankoknak üzent, és az „informális” hitelezési gyakorlat megfékezése érdekében fogta vissza a kereskedelmi bankok mértéken felüli készpénzigényének kielégítését – írta vasárnap kommentárjában a Hszinhua hírügynökség, hozzátéve: a piaci likviditás megfelelő az országban, hiszen a tágabb értelemben vett készpénzmennyiség (M2) májusban 15,8 százalékkal emelkedett az egy évvel ezelőttihez képest.
A lépés a nemzetközi elemzők szerint a strukturális kiigazításhoz szükséges és megfelelő intézkedés a jegybank (PBoC) részéről. A Moody’s hét eleji jelentésében az egész kínai bankrendszer egészsége szempontjából pozitívnak értékelte a PBoC döntését, s korábban az UBS is úgy fogalmazott: a jegybank jó úton jár, amikor megpróbálja megtisztítani a bankközi tranzakciók terét és szabályozni próbálja a hitelezés bővülésének ütemét.
A következő hetekben ugyanakkor továbbra is a bankközi piaci likviditás szűkösségére és a piaci feszültség fennmaradására lehet számítani – írta a Royal Bank of Scotland jelentésében, ez pedig az értéktőzsdét is lefelé húzhatja.(MTI)

Scroll To Top