Pénzügyi intézkedések – NGM: a bankok is nyernek az önkormányzati adósságrendezésen

Nem jelent szelektív államcsődöt az önkormányzati adósság átvállalása, illetve a bankok díjfizetési kötelezettsége, az adósságátvállalással  összességében a bankok is jól járnak – hangsúlyozta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI-nek eljuttatott közleményében.

Felcsuti Péter, a Raiffeisen korábbi vezérigazgatója, a bankszövetség egykori vezetője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a hétfőn bejelentett, az állam által átvállalt önkormányzati adósság után kivetett 7 százalékos fizetési kötelezettségre utalva azt mondta: ha az állam 100 forint helyett 93 forintot fizet ki a bankoknak az önkormányzati adósságátvállalás során, az bizony szelektív államcsőd.
Az NGM közleményében hangsúlyozza: ha az önkormányzatok által felhalmozott hitelek egy részét átveszi a magyar állam, a bank  jobb adóst, az önkormányzat pedig jobb adósbesorolást kap.
Kiemelik: a bank részéről az önkormányzati adósság után képzett céltartalék így felszabadítható, hiszen a magyar állam 100 százalékos garanciája fogja majd biztosítani, hogy a hitelt visszafizessék, így van a a banknak kerete arra, hogy a kezelési költség egy részét megfizesse az államnak.
Ezen felül a tőkekövetelmény számításánál is jobb helyzetbe kerülnek a hitelintézetek, hiszen az önkormányzati követelés állami követeléssé válásával csökkenhet a követeléshez előírt, a Bázel II. előírások szerinti banki tőkekövetelmény.
Így egy egyszeri befizetési kötelezettség nem tekinthető aránytalan tehernek, azaz az intézkedéssel nemcsak a magyar állam tesz szert bevételre, de a bankok is jól járnak – olvasható az NGM közleményében.
Azáltal, hogy mind időben, mind jogilag elválik egymástól az adósságátvállalás és a díjfizetés, szelektív csődeseményről sincs szó – állítja az NGM közleménye.
A kormány hétfőn nyújtotta be a parlamentnek a pénzügyi intézkedéseket megalapozó törvénymódosításokat.
Ezek részeként a kormány azt indítványozta, hogy a bankoknak egyszeri, az állam által már korábban átvállalt önkormányzati hitelösszeg 7 százalékát kitevő befizetést írnak elő. Ezen túl azoknak a hitelező pénzintézeteknek, amelyek az államnál ez év október 31-ig kezdeményezik a még meglévő önkormányzati adósságállományuk állami átvállalását a még fennálló tartozás hét százalékának megfelelő összeget kell befizetniük a költségvetésbe.
Az átvállalás feltétele: a hitelező nyilatkozatban vállalja, hogy az összeget a központi költségvetésbe forintban befizeti 2013. december 20-áig. A devizában fennálló adósságrész után fizetendő befizetési kötelezettséget a 2013. június 28-i, Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani. (MTI)

Scroll To Top