Pénztárgépek – NGM: már több mint 8 ezren igényeltek támogatást - Gazdasagportal.hu

Pénztárgépek – NGM: már több mint 8 ezren igényeltek támogatást

Már több mint 8 ezren igényelték a kasszánként 50 ezer forint állami támogatást a január 1-jétől online pénztárgép alkalmazására újonnan kötelezett vállalakozások közül – mondta Tamásné Czinege Csilla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden.

Hozzátette: eddig a mintegy 27 ezer kötelezett egyharmada nyújtott be kérelmet. A kötelezetteket megkeresi az adóhatóság, a támogatás a 2016. december 31-ig üzembe helyezett gépekhez jár.
Emlékeztetett arra, hogy január elsejétől már a gépjármű-javítási, karbantartási tevékenységet végzőknek, a gépjárműalkatrész-kiskereskedelmet; a motorkerékpár, és -alkatrész kereskedelmét, javítását, a plasztikai sebészeti tevékenységet, a diszkó vagy táncterem működtetését, a textil, szőrme mosását, tisztítását, vegytisztítását, vasalását végzőknek, illetve a masszázsszalonoknak, szoláriumok, gőzfürdők, szaunát üzemeltetőknek, fitnesz termeknek, valamint a taxisoknak és a pénzváltóknak kell online pénztárgépet bevezetni.
A támogatás maximum öt gép után jár, a támogatás iránti kérelmet – ami az adóhatóság honlapjáról letölthető – a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz lehet benyújtani.
Közölte: a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) hat kasszát engedélyezett, ebből öt kiskassza, ezek között is három hordozható típus.
Az adatkapcsolat kiépítéséhez szerződést kell kötni egy szolgáltatóval, a gép adóügyi ellenőrző egységében sim-kártya van – ismertette.
Az NGM közleménye szerint jövőre több tízmilliárd forintot hozhat a költségvetésnek az online kasszák kiterjesztése. A minisztérium számításai szerint 2017-től 230 ezer pénztárgép szolgáltat online, azonnali adatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak (NAV). Két év alatt az ekáerrel (elektronikus közúti áruforgalom-ellenőrző rendszer) együtt több mint 420 milliárd forintot hozott az online pénztárgép a költségvetésnek – írta az NGM.
Felhívták a figyelmet, hogy a január 1-jétől pénztárgép használatára kötelezetteknek minden egyes bevételükkel el kell tudni számolni – a választott adózási módtól függetlenül, ugyanúgy, mint minden más gazdasági szereplőnek. Ha az érintett vállalkozások bevételeikről minden esetben számlát állítanak ki, havi adatszolgáltatási kötelezettséggel is számolniuk kell.
A katát választó kisvállalkozóknak különösen oda kell figyelniük arra, hogy minden egyes bevételükről legyen bizonylatuk (nyugtájuk vagy számlájuk), mert a kata alanyisága azonnal megszűnik, amint a NAV nyugtaadás elmulasztása miatt járó, mulasztási bírságot kiszabó határozata jogerőre emelkedik – írta a tárca a közleményben.(MTI)

Scroll To Top