Pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings - Gazdasagportal.hu

Pénteken vizsgálja a magyar államadós-osztályzatot a Fitch Ratings

Pénteken vizsgálja a magyar államadós-besorolást a Fitch Ratings, és ezzel befejeződik Magyarország idei hitelminősítői felülvizsgálat-sorozata. Londoni pénzügyi elemzők véleménye szerint a magyar gazdaság idei növekedése várhatóan meghaladja a Fitch által az előző felülvizsgálat idején előrejelzett ütemet, nem biztos azonban, hogy ez önmagában elégséges lesz a magyar osztályzat vagy a stabil osztályzati kilátás javításához.

A Fitch 2017-re szóló menetrendjében a péntekre kitűzött felülvizsgálat lesz a szuverén magyar adósosztályzat második idei értékelése a cég részéről.
A Fitch Ratings az általa alkalmazott eljárásrend alapján az idei évre két időpontot jelölt ki: felülvizsgálati listáján Magyarország először május 12-én szerepelt.
A hitelminősítő a májusi értékelési időpontban változatlan stabil kilátással megerősítette a devizában és forintban kibocsátott hosszú lejáratú magyar államadósság “BBB mínusz” szintű, befektetési ajánlású osztályzatát, a magyar gazdaságban honos kereskedelmi adósok “A mínusz” szintű besorolási országplafonját, valamint a devizában és forintban fennálló rövid futamú szuverén kötelezettségek “F3” minősítését.
Ehhez fűzött akkori elemzésében a Fitch Ratings közölte: ciklikus gyorsulásra számít a magyar gazdaságban, és várakozása szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 3,2 százalékkal, jövőre 3,3 százalékkal bővülhet.
A londoni elemzői közösségben azóta ennél jóval robusztusabb növekedési előrejelzések jelentek meg az idei évre, bár az is konszenzusos vélemény, hogy 2018-tól valamelyest mérséklődik a növekedési lendület.

E héten Londonban ismertetett átfogó őszi helyzetértékelésében az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) a magyar gazdaságban az idén 3,8 százalékos, jövőre 3,4 százalékos növekedést jósolt. A pénzintézet 0,8, illetve 0,4 százalékponttal javította a magyar hazai össztermék idei és jövő évi növekedési ütemére adott becslését előző, tavaszi előrejelzéséhez képest.
A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai nemrégiben szintén jelentősen emelték előrejelzéseiket: új prognózisuk szerint a magyar GDP-érték az idén 3,8 százalékkal, 2018-ban 3,3 százalékkal bővül a cég által eddig valószínűsített 2,9, illetve 2,8 százalék helyett.
Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőház, a Capital Economics új negyedéves előrejelzésében közölte: az általa használt előrejelzési modell – GDP Tracker – 2017 egészére 4 százalékos, jövőre 2,8 százalékos, 2019-re 2 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban.
A Capital Economics közgazdászai elismerték, hogy 2018-ra és 2019-e adott magyarországi növekedési prognózisuk a londoni konszenzusos előrejelzési sáv alsó szélén van. Hangsúlyozták azonban, hogy megítélésük szerint még ezek az ütemek is meghaladnák a magyar gazdaság növekedési potenciálját.
A TD Securities globális befektetési tanácsadó csoport londoni részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői e hétre szóló előrejelzésükben szintén kiemelték, hogy várakozásuk szerint a magyar gazdaság idei növekedése meghaladja azt a 3,2 százalékos ütemet, amelyet a Fitch Ratings a magyar államadós-osztályzat májusi felülvizsgálatához fűzött elemzésében 2017 egészére jósolt.
A TD Securities londoni elemzőinek véleménye szerint mindazonáltal ez önmagában nem feltétlenül lesz elégséges ahhoz, hogy a Fitch pénteken módosítsa a magyar szuverén besorolást vagy annak stabil kilátását.
A Fitch Ratings tavaly májusban emelte vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást, elsőként a nagy nemzetközi hitelminősítők közül.
A magyar államadósságra akkor megállapított, azóta is érvényes “BBB mínusz” besorolás a Fitch Ratings osztályzati módszertanában a befektetésre ajánlott kategória alapszintje, és azonos a másik két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor’s és a Moody’s Investors Service által Magyarországra érvényben tartott hosszú távú besorolással.
A Standard & Poor’s tavaly szeptemberben, a Moody’s tavaly novemberben minősítette fel a befektetési kategóriába Magyarországot, így jelenleg mindhárom piacvezető nemzetközi hitelminősítő a befektetésre ajánlott osztályzati sávban tartja a magyar államadós-besorolást.
Az idén eddig a Standard & Poor’s jelentett be érdemi módosítást: augusztusban felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar államadós-osztályzat kilátását. A magyar besorolás kilátása a másik két cégnél stabil.
A Moody’s és a Standard & Poor’s az idén már nem vizsgálja a magyar szuverén osztályzatot, így Magyarország hitelminősítői vizsgálatainak 2017-re összeállított menetrendjét a Fitch Ratings zárja pénteken.(MTI)

Scroll To Top