Pentagon: A kétoldalú kapcsolatok természete Oroszországtól függ

Az amerikai-orosz kapcsolatok természete Moszkvától függ, mert főként Oroszország lépései felelősek Kelet-Ukrajna destabilizálásáért – mondta pénteken Washingtonban John Kirby ellentengernagy, a Pentagon szóvivője.

Kirby ezt kérdésre válaszolva jelentette ki, amely azt firtatta, hogy vajon Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter ellenségének tekinti-e Oroszországot. Hagel egy, a nap folyamán korábban elhangzott beszédében kijelentette, hogy a NATO-nak “készen kell állnia arra, hogy újrafontolja Oroszországhoz fűződő viszonyát”.
“Nincs okunk rá, hogy ellenségnek tekintsük Oroszországot, hacsak nem nyilvánítja magát annak, és azt kell mondanom, hogy az út, amelyet Ukrajnában választott, bizonyosan nem vezet jó irányba” – mondta a Pentagon szóvivője.
A NATO amerikai főtitkár-helyettese, Alexander Vershbow a témával kapcsolatban csütörtökön erélyesebb hangnemet ütött meg.
“Az oroszok világosan ellenségnek nyilvánították a NATO-t, ezért el kell kezdenünk úgy tekinteni Oroszországra, mint amely nem partnerünk többé, inkább ellenségünk, mint partnerünk” – mondta Vershbow.
A NATO 1997-ben létesített hivatalos kapcsolatot Oroszsországgal. A szövetség ugyanakkor, az ukrajnai orosz katonai beavatkozás fényében bejelentette, hogy felfüggeszti a Moszkvával való együttműködést.
Kirby ellentengernagy szerint az Obama-kormányzaton belül nem folynak komoly viták az európai amerikai katonai jelenlét tartós növeléséről. Elmondta, hogy az Egyesült Államok kis létszámú harci egységeket küldött Lengyelországban és más NATO-államokban tartott hadgyakorlatokra, és Washingtonban egyéb lépéseket is mérlegelnek a szövetségesek biztosítására.(MTI)

Scroll To Top