Peking szerint „kiegyensúlyozott” volt a Phenjant elítélő BT-határozat

Peking „kiegyensúlyozottnak” nevezte a az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) Észak-Koreát elítélő határozatát, s egyelőre nem reagált Phenjan ingerült bejelentésére, miszerint elzárkózik a hatoldalú tárgyalások folytatásától.

„Kína sajnálatosnak tartja a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság (KNDK) műholdfellövését” – utalt a nemzetközi közösség által ballisztikusrakéta-kísérletnek tartott tavaly decemberi lépésre Csin Kang kínai külügyi szóvivő. Hozzátette, országa ugyanakkor úgy vélte, hogy „az ENSZ BT-nek körültekintő és mérsékelt választ kell adnia, hogy elősegítse a békét és stabilitást a Koreai-félszigeten, megelőzze a feszültségek fokozódását”.
Csin megerősítette, Kína szerint az Észak-Korea 2009-es kivonulása óta szünetelő hatoldalú tárgyalási forma továbbra is jó keretet biztosítana azokhoz az egyeztetésekhez, amelyek a Koreai-félsziget nukleáris leszerelését célozzák. A szóvivői nyilatkozat nem utal Phenjan legfrissebb elzárkózására.
A Hszinhua hírügynökség szerdai kommentárjában kijelenti: az ENSZ BT keddi határozata világos választ adott arra, hogy Phenjan megsértette a BT korábbi határozatait, amelyeket az ENSZ tagjaként be kellett volna tartania. Az írás egyúttal a hatoldalú tárgyalásokat nevezi meg a jövőbeni párbeszéd „egyetlen életképes platformjaként”.
Azzal, hogy Észak-Korea határozottan kijelentette, hátat fordít e tárgyalásoknak és folytatja atomprogramját, sértődöttségét is kifejezte, amiért Peking nem állt ki mellette a 15 országot magában foglaló BT-ben, ahol Kínának vétójoga van.
A 2003-ban elindított hatoldalú tárgyalásoknak, amelyeken a két Korea, az Egyesült Államok, Kína, Japán és Oroszország képviselői vettek részt, Peking adott otthont, s azok folytatását rendszerint Kína szorgalmazza leginkább. (MTI)

Scroll To Top