Peking nem örül az Irán elleni újabb szankcióknak

Kína ellenzi az Egyesült Államok szigorúbb szankcióit az iráni olajexport korlátozására, miután az amerikai képviselőház az export további radikális csökkentését célzó törvényt fogadott el – derült ki pénteki hírügynökségi jelentésekből.

Az Egyesült Államok célja az, hogy az iszlám köztársaság olajkivitelét egy éven belül további egymillió tonnával csökkentse, vagyis közelítse a nullához. Washington attól tart, hogy Teherán a számára legnagyobb bevételi forrást jelentő olajexportból fedezi nukleáris programját, gyanúja szerint az atombomba előállításának kísérleteit. Nem mellékesen Teherán a szíriai vezetés legfőbb támogatója.
Az amerikai törvény súlyos büntetéseket helyezett kilátásba azon országok, illetve vállalataik számára, amelyek nem találnak alternatív forrást importjuk fedezetére.
A kínai külügyminisztérium friss közleményében megerősítette, hogy Peking a párbeszéd és a tárgyalások híve, s ellenez minden belföldi törvényekre alapozott egyoldalú szankcionálást. Különösen – tették hozzá – ha a szankciók harmadik ország érdekeit is sértik.
Kína tavaly 21 százalékkal csökkentette ugyan olajimportját Iránból, s hazai iparági szakemberek szerint az idén további 5-10 százalékos csökkentésre lehet számítani, még mindig az iráni olaj legnagyobb felvásárlója. Őt követi India, Japán és Dél-Korea.
A más államokat is Irán olajától elszakító szankciós fenyegetések, a külföldi beruházások tiltása, valamint az európai uniós embargó révén – amerikai adatok szerint – tavaly csaknem 40 százalékkal, napi 1,5 millió hordóra esett vissza az iráni export, ami a legalacsonyabb szint volt 1986, az iráni-iraki háború óta.
Az Egyesült Államok egy 2011-ben elfogadott törvény értelmében tavaly június végétől már szankciókkal sújthatta – azaz kizárhatta saját pénzpiacairól – azokat a külföldi pénzintézeteket, amelyek üzleti kapcsolatban állnak az olajexport pénzügyi tranzakcióit lebonyolító iráni jegybankkal. A törvény ugyanakkor lehetővé tette az ideiglenes felmentést azoknak az országoknak az esetében, amelyek „jelentősen csökkentették” az Irántól vásárolt kőolaj mennyiségét, s így Washington eddig még nem büntetett.(MTI)

Scroll To Top