Pártfinanszírozási reformot sürget Németországban a TI

A német pártfinanszírozási rendszer reformját sürgeti a Transparency International (TI). A korrupcióellenes nemzetközi civil szervezet szerint a pártok anyagi támogatását szabályozó előírások nem férnek össze a demokratikus alapelvekkel, és az adományozás gyakorlata a német politikai kultúra hanyatlását mutatja.

A pártfinanszírozás ügye azért került napirendre, mert a BMW fő részvényesei több mint félmillió eurót adományoztak a konzervatív CDU-nak alig néhány nappal azelőtt, hogy a konzervatív vezetésű német kormány nyomására elhalasztották a döntést a gépkocsik szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését előirányzó brüsszeli javaslatról, amely sértette a bajor autógyár érdekeit. Baloldali pártok összefüggést látnak a két történés között, és az autóipar lobbistájának nevezik az Angela Merkel vezette CDU-t.
A BMW részvényeinek csaknem 50 százalékával rendelkező Quandt család a törvényi előírásoknak megfelelően támogatta a pártot. A TI németországi szervezete (TI Deutschland) szerint azonban a papíron kifogástalan eljárással szemben megfogalmazott éles bírálatok azt mutatják, hogy nem működik jól a pártfinanszírozás. A szervezet szerint 50 ezer euróra kell korlátozni a természetes vagy jogi személyek által évente egy-egy pártnak juttatható támogatás maximális összegét. (Jelenleg nincs felső határ, a támogatások közzétételét azonban szigorúan szabályozzák.)
A német pártok működését alapvetően az állami finanszírozás biztosítja, minden párt a választási eredménye alapján kap közpénzt, az adományozás korlátlan lehetősége azonban torzítja a rendszert, hiszen az adományok nem a választási eredmény alapján, és nem is egyenlően oszlanak meg a pártok között – mondta Edda Müller, a TI Deutschland elnöke szerdán a Deutschlandfunk közszolgálati rádiónak
A TI szerint Joachim Gauck államfőnek kell lépnie az ügyben, mert az ő jogköre megengedi, hogy a pártoktól függetlenül összeállítson egy szakértői bizottságot a pártfinanszírozási reform kidolgozására – tette hozzá.
A Zöldek és a Baloldal üdvözölte a TI Deutschland javaslatát. Az államfői hivatal közölte: Joachim Gauck figyelemmel kíséri a vita alakulását, és nem zárkózik el az esetleges reformot előkészítő bizottság összeállításától, de úgy véli, a pártfinanszírozás szabályozása elsősorban a törvényhozás feladata.
A szociáldemokrata párt (SPD) szerint a CDU-nak vissza kell fizetnie a Quandt családnak a 690 ezer eurós adományt, különben elveszíti politikai hitelességét. Ezt sürgeti a LobbyControl nevű civil szervezet is.(MTI)

Scroll To Top